6 | POLENTA E OSČI | Veneto |
Vlees | Complete maaltijd | |
Droge en stevige polenta (zie basisrecept, 900 g schoongemaakte vogeltjes (mus, leeuwerik, lijster, merel), 200 g ontbijtspek in plakjes, ½ beker olijfolie, zout, peper, salie). | ||
Uit de tijd dat zangvogeltjes bij bosjes uit de lucht werden geschoten dateert dit gerecht. Tegenwoordig horen we ze liever zingen dan dat we ze voor een paar gram vlees dood maken. Al denken we, en hopen we, dat maar weinigen dit gerecht zullen klaarmaken, willen we het jullie - omdat het zo typisch is - toch niet onthouden: Bestrooi de vogeltjes van binnen met een beetje zout en versgemalen zwarte peper. Wikkel ieder vogeltje in een plakje spek dat je bevestigd door een coctailprikkertje helemaal door het vogeltje heen te steken. Smelt in een braadpan een klontje boter en doe daar 10 blaadjes salie bij. Bak de vogeltjes op middelhoog vuur. Voeg na enige tijd de rest van de boter toe. Maak in de tussentijd de polenta (zie aanwijzingen elders). Snijd de polenta in plakken van ongeveer 2 cm en leg ze op een verwarmde dekschaal. Leg de vogeltjes op de plakken, giet er een beetje jus overheen en... smullen maar. |