5 | POLENTA | Veneto, Lombardije |
Polenta | Basisrecept (4 personen) | |
Voor stevige en droge polenta: 300 g maismeel, 1 liter water, zout. Voor polenta van medium consistentie: 250 g maismeel, 1 liter water, zout. Voor zachte polenta: 200 g maismeel, 1 liter water, zout. |
||
Breng het water aan de kook en strooi daarin het meel zonder klonten te veroorzaken: goed kloppen met een garde. Blijf als alle meel in het water zit regelmatig roeren met een houten pollepel gedurende ongeveer 30 minuten. De polenta is klaar als deze bij het roeren van de kant van de pan loslaat. Giet de polenta op een grote houten plank (tafferia) of op een platte schotel. Als je de polenta in stukken wilt snijden voor verdere bereiding, laat deze dan geheel afkoelen. Traditoneel werd polenta gekookt boven een houtvuur in een koperen ketel, wat in onze dagen om uiteenlopende redenen niet altijd meer mogelijk is. In de Veneto eet men meestal een zachte polenta en in de dalen van Trentino een wat stevigere. |