Recepten Belpaese

2 SFOGLIA BASE (BASISPASTA) -
Pasta Basisrecept (8 personen - als voorgerecht)
Witte pasta: 400 g bloem, 4 eieren, theelepel zout.
Oranje pasta: 400 g bloem, 2 eieren, 400 g gele pompoen (schoongemaakt en in de oven gegaard of gaargestoomd- en eventueel iets ingekookt), theelepel zout.
Rode pasta: 400 g bloem, 3 eieren, 3 eetlepels geconcentreerde tomaat, opgelost in een beetje water, theelepel zout.
Groene pasta: 400 g bloem, 2 eieren, 200 g gekookte en fijngemalen spinazie, theelepel zout.
Wij gebruiken voor de pasta bij voor ongeveer 2/3 harde tarwemeel (grano duro) en voor 1/3 normale bloem. Koop farina di grano duro in Italië, bij de speciaalzaak in Nederland of bij de Makro.
Om het deeg soepeler te maken kun je een scheutje olijfolie toevoegen.
Meng de ingrediënten goed door elkaar en kneed totdat een zacht, soepel, compact en elastisch deeg ontstaat (minstens 10 minuten) - voeg eventueel nog wat bloem of water toe. Laat het deeg na het kneden een half uur rusten. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg (in meerdere porties) uit tot een dunne plak (ca. 1,5 mm; voor gevulde pasta ca. 3 mm).

Gevulde pasta (b.v. ravioli, tortellini):
Snijd of steek (met deegsteker) de gewenste vormpjes uit de plak. Doe op een vormpje wat vulling en vouw het plakje dicht of plak er een tweede plakje op. Doe dit meteen, als de pasta nog soepel is.

Lintpasta (b.v. tagliatelle, fettuccine)
Bestrooi de plak met bloem en rol hem op.
Snijd er plakjes van (fettuccine ½ cm, tagliatelle 1 cm breed); je kunt voor het rollen en snijden van het deeg natuurlijk ook een pastamachientje gebruiken.
Rol de slierten uit en laat ze op een schone theedoek (of hangend) 15 minuten drogen.
Breng ruim water aan de kook en kook de pasta enkele minuten. Giet af, doe in een schaal en giet de saus erover.

Pasta uit de oven (cannelloni, lasagne)
Snijd voor lasagne de grote plak in rechthoekjes van ca. 8x16 cm - voor cannelloni snijd je rechthoekjes van ca 12x15cm.
Breng ruim water aan de kook en kook de pasta enkele minuten (ze gaan drijven als ze gaar zijn). Gooi de pasta onmiddellijk na het koken en afgieten in koud water; giet nog eens af en laat de pasta drogen op een schone theedoek.
Bij de bereiding van cannelloni moet je meteen de vulling op het plakje leggen en het plakje oprollen.

Voor het koken van pasta is een speciale pan handiger en veiliger.

Deze pagina wordt automatisch aangemaakt

BACK  Pagina precedente                                             HOME Home