3 sterren

Montalcino

Montalcino

Montalcino | Toscana | Italia


Montalcino

Montalcino ligt prachtig tegen een heuvel en biedt mooie vergezichten over het Toscaanse landschap dat in deze omgeving het meest karakteristiek is. De heuvel was al in Etruskische tijd bewoond, werd daarna een Romeinse stad, viel vanaf 814 onder jurisdictie van de abdij van Sant Antimo en werd uiteindelijk een vrije comune. Het was een welvarende stad langs de oude Via Francigena, de route tussen Frankrijk en Rome.
Vanwege haar strategische ligging werd Montalcino in 1110 een bolwerk ven de Republiek Siena die het zwaar versterkte tijdens de oorlog tegen Orvieto en Montepulciano. Tot het begin van de 13e eeuw hadden Siena en Florence beurtelings de macht in de stad. In 1211 werd er een akkoord gesloten tussen de abt van het klooster Sant Antimo, de Siënezen en de bewoners van Montalcino, dat inhield dat een gedeelte van het territorium van Montalcino aan Siena werd gegeven. In 1252 maakte Montalcino zich opnieuw los van de heerschappij van Siena en koos de zijde van Florence die het met succes verdedigde tegen nieuwe belegeringen van Siena. De strijd tussen beide Toscaanse steden werd voorlopig beslecht met de slag van Montaperti (4 september 1260) die werd gewonnen door de Ghibbelijnse Toscaanse coalitie onder leiding van Siena tegen de Welfische Florentijnen. Montalcino kwam toen onder heerschappij van Siena.
Toen Siena 1555 door Florence werd ingenomen, verschansten de Sienese edelen zich er gedurende vier jaar in de hoop dat zij op een goede dag naar Siena zouden kunnen terugkeren. Zij stichtten de Republiek Siena in Montalcino maar uiteindelijk kwam Montalcino, net als Siena, weer onder het gezag van Florence (1559) en werd het deel van het Groothertogdom Toscane, tot de eenwording van Italië in 1861.
De kerk Sant'Agostino herbergt interessante fresco's uit de Sienese school (14e eeuw, scenes uit het lijdensverhaal van Christus en uit het leven van St. Antonius Abt).


In het eenbeukige kerkje van S.Egidio (1325) bevinden zich de vlaggen van de Sienese wijken, ter herinnering aan de periode dat Montalcino het laatste restant was van Sienese Republiek. Verder aardige gotische freco's.
Ook de kerken van Sint-Franciscus (chiesa di San Francesco) en van de Observanten (Chiesa dell'Osservanza) bevatten gotische schilderingen.


Het Palazzo Comunale (voorheen Palazzo dei Priori) heeft een mooie loggia en een slanke, hoge toren.


Het kasteel is door de Siënezen gebouwd in 1361.


In de buurt van het kasteel is de kerk van Sint-Augustinus (Chiesa di Sant'Agostino) uit de 13e eeuw met een eenvoudige romaanse gevel. Het gebouw naast de kerk was vroeger een klooster maar biedt nu onderdak aan de verenigde Musei di Montalcino (archeologisch museum, stadsmuseum en bisschoppelijk museum) met een interessante collectie waarin onder meer Prehistorische en Etruskische vondsten en enkele waardevolle schilderijen uit de middeleeuwen en de renaissance zijn te zien.


De Dom die is gewijd aan San Salvatore stamt uit de 14e eeuw maar is in de 19e eeuw in neoclassicistische stijl herbouwd.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Siena
Gemeente:
Montalcino
Openstelling:
Altijd toegankelijkMontalcino (Toscane, ItaliŽ)


nr: 109572 - 1557 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.