2 sterren

Casole d'Elsa

Casole d'Elsa

Casole d'Elsa | Toscana | Italia


Casole d'Elsa is een karakteristiek burchtstadje met wijds uitzicht gelegen op een heuvelrug. In de 11e eeuw was het een kasteel dat behoorde bij Volterra, vanaf 1201 was het een vrije comune en in 1240 kwam het bij Siena. De Siënezen versterkten de stad. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar gehavend.


La Rocca, het kasteel, is de versterkte zuidelijke toegang tot de stad. Het werd gebouwd door de Siënezen en doet nu dienst als gemeentehuis.


De kerk Collegiata Santa Maria Assunta dateert uit de 12e eeuw maar werd gebouwd op een nog ouder gebouw waarvan onder de kerk nog resten te zien zijn. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de kerk in gotische vormen verbouwd en in de 19e eeuw werd de kerk opnieuw hersteld. De lange bouwgeschiedenis is van de rommelige gevel goed af te lezen. De eenvoudige, eenbeukige kerk heeft een open dakstoel, een centrale absis en vier nevenabsiden. In het interieur enkele aardige kunstwerken zoals het grafmonument van Beltramo Aringhieri (Messer Porrina genaamd) langs de linker wand, een uitzonderlijk naturalistisch gotisch werk van Marco Romano (eerste decennium van de 14e eeuw).


Rechts naast de kerk staat de voormalige pastorie, een gebouw van omstreeks 1400 waarin een museum is gevestigd (museo archeologico e della collegiata), met twee afdelingen: archeologie en gewijde kunst. In dat laatste bevinden zich onder meer werken van Domenico di Michelino en Alessandro Casolani.


In de Via Casolani staat het Palazzo Pretorio, een 14e-eeuws bakstenen gebouw dat in de 15e eeuw werd verbouwd en vol hangt met wapenschilden.


Het romaanse kerkje San Niccolò, iets ten oosten van het centrum, doet dienst als kapel van de begraafplaats. Het heeft 17e-eeuwse fresco's van Rustichino en, op het hoogaltaar, een 14e-eeuwse madonna uit de Sienese school.


In het buurtschap Mensano (9 km naar het zuiden) staat de Pieve di San Giovanni Battista, een eenvoudige plattelandskerk uit de romaanse tijd. Het eenvoudige maar stemmingsvolle interieur bestaat uit drie beuken die door zuilen met fraaie kapitelen van elkaar worden gescheiden.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Siena
Gemeente:
Casole d'Elsa
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109570 - 1463 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.