3 sterren

Sorano

Sorano

Sorano | Toscana | Italia


Sorano

Het tufstenen plateau waar Sorano op is gebouwd, is aan drie kanten door het diepe dal van de Lente omgeven. De huizen van Sorano lijken met het plateau versmolten: ze zijn gemaakt van blokken van dezelfde tufsteen. Dat materiaal ziet er ruw uit maar er zijn wel veel gebeeldhouwde raamlijsten en portalen en dat schijnt te maken te hebben met een gemeentelijke verordening die ooit bepaalde dat mensen die zulke decoraties aanbrachten daarvoor werden beloond.
De bijzonderheid van Sorano zit niet in de kwaliteit van de monumenten: het oude kasteel (Rocca Vechia) en heel veel andere gebouwen zijn ernstig in verval en tal van huizen in het oude deel van de stad zijn verlaten. Het bijzondere van Sorano is dat de middeleeuwse structuur nog grotendeel bewaard is waardoor het stadje als geheel een bijzonder schilderachtige aanblik biedt.
Aan de kant waar het tufsteenplateau aansluit op het omringende land, lieten de Orsini, een machtige Romeinse familie, in 1552 een fort bouwen dat nog tamelijk goed bewaard gebleven is (vanaf het fort een mooi uitzicht over de stad).


De kathedraal van Sorano stamt uit de 14e eeuw maar het interieur is in barokke stijl verbouwd en de gevel is neoclassicistisch.
Vlakbij de kathedraal is het palazzo Comitale, de residentie van de Orsini voordat zij naar het fort verhuisden.


Buiten Sorano zijn de colombaie van Poggio Croce en Poggio di San Rocco: interessante Etruskische begraafplaatsen.


Waar de beken Cercone en Castelsereno semenvloeien, beginnen ook enkele cave, dat zijn zeer oude, steile wegen tussen tufstenen wanden. Deze wegen maakten in de Romeinse tijd deel uit van het wegennet rond de Via Clodia.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Grosseto
Gemeente:
Sorano
Openstelling:
Altijd toegankelijkSorano (Toscane, ItaliŽ)

Sorano (Toscane, ItaliŽ)

Sorano (Toscane, ItaliŽ)

Sorano (Toscane, ItaliŽ)

Sorano (Toscane, ItaliŽ)


nr: 109554 - 1678 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.