2 sterren

Lucignano

Lucignano

Lucignano | Toscana | Italia


Lucignano

Het middeleeuwse dorp is ontstaan rond een vroeg-middeleeuws kasteel. Daaromheen waren de huizen neergezet in concentrische ellipsen. De rondlopende hoofdstraat heeft een rijk deel in het zuiden - de straat is daar breed en de huizen zijn in Siënese renaissancestijl - en een arm deel in het noorden - met kleinere huizen uit de middeleeuwen.
Aan de westkant van het stadje staan de hoge toren van het 14e-eeuwse kasteel en een mooie loggia uit de 18e eeuw naar ontwerp van Andrea Pozzo.
Achter de loggia staat de kapittelkerk San Michele Arcangelo (1594) met een elliptische trappartij ervoor die eveneens het werk is van Andrea Pozzo. In het eenbeukige renaissance-interieur met dwarsschip en koepel bevinden zich enkele aardige kunstwerken.
Achter de collegiata is de Piazza del Tribunale waaraan het 14e-eeuwse Palazzo Comunale is gelegen. In dit paleis is onder meer een kunstverzameling ondergebracht met als pronkstuk een reliekschrijn in de vorm van een boom ('Albero di Lucignano').
Rechts naast het Palazzo Comunale en iets lager staat de kerk San Francesco met een eenvoudige gevel van afwisselend grijze en witte lagen steen. In het eenvoudige, eenbeukige interieur bevinden zich resten van fresco's uit de 14e en 15e eeuw en een aantal waardevolle kunstwerken. Op het vierde altaar rechts een mooie, beschilderde houten madonna van Mariano d'Agnolo Romanelli waarvan het kind is gestolen.
Even verderop, rechts in de straat naast de San Francesco, staat het Oratorium van de Misericordia uit de 15e eeuw met mooie renaissancedecoraties.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Arezzo
Gemeente:
Lucignano
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109541 - 1591 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.