2 sterren

Basilica Palladiana

Basilica Palladiana (Basiliek van Palladio)

Vicenza | Veneto | Italia


Basilica Palladiana (Basiliek van Palladio)

De kern van het gebouw wordt gevormd door het middeleeuwse Palazzo della Ragione dat werd gebouwd halverwege de 15e eeuw. Tussen 1481 en 1494 werd dat gebouw door een dubbele arcade omgeven maar twee jaar later stortte een deel daarvan weer in.

In het begin van de 16e eeuw werd besloten de arcaden geheel te vernieuwen en een ontwerpwedstrijd uit te schrijven om een bouwmeester te selecteren. In 1546 werd de opdracht toevertrouwd aan Andrea Palladio.

Het project betekende de artistieke doorbraak van Palladio en een omekeer aan het aanzien van Vicenza, dat vanaf dat moment zou worden omgebouwd tot een classicistische stad.

Palladio's basilica is duidelijk geÔnspireerd op de basilica's uit het oude Rome waar handel, rechtspraak en politiek werden bedreven. Palladio koos ook weer voor een dubbele arcade rond het bestaande gotische gebouw met - naar klassiek schema - Toscaanse zuilen op de begane grond en Ionische op de verdieping.

Palladio gebruikte een nieuw architectonisch element, de serliana. Een serliana is genoemd naar Sebastiano Serlio die hem het eerst beschreef en bestaat uit een ronde boog die overgaat in een entablement langs weerskanten die gestut worden door telkens twee zuilen. Hierdoor ontstaat een grote opening met aan weerszijden een kleinere. Het werk werd voltooid met een balustrade met beelden.

Naast het complex staat de Torre dei Bissari (13e eeuw), 82 meter hoog en maar zeven meter breed. In de toren werd in de 14e eeuw het eerste mechanische uurwerk van de stad geplaatst.
Categorie: exchange

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Vicenza
Gemeente:
Vicenza
Adres:
Piazza dei Signori, 1, 36100 Vicenza (VI)
Tijdperk:
Nieuwe geschiedenis: tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600)
Stijl 1:
0270 . Gotiek
Stijl 2:
0280 . Renaissance
Openstelling:
Museum. Te bezichtigen.Basilica Palladiana, Vicenza, Veneto, Italia

Een 'serliana', Basilica Palladiana, Vicenza

Basilica Palladiana, Vicenza, Veneto, Italia

Basilica Palladiana, Vicenza, Veneto, Italia

Marcusleeuw en Torre dei Bissari, Vicenza


nr: 109656 - 2678 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.