4 sterren

Diga del Vajont

Stuwdam van de Vajont (Diga del Vajont)

Erto e Casso | Friuli-Venezia Giulia | Italia


Stuwdam van de Vajont (Diga del Vajont)

De Dam van de Vajont is een stuwdam die werd ontworpen door ingenieur Carlo Semenza en gebouwd tussen 1957 en 1960 in het dal van het riviertje Vajont op het grondgebied van de gemeente Erto en Casso (PN), in de autonome regio Friuli Venezia Giulia.

Met een hoogte van 261,60 m was het bij voltooiing de hoogste stuwdam ter wereld. Nu is het op vier na de hoogste stuwdam ter wereld. Het doel van de dam was om de toevoer van water naar de rivier de Piave en de elektriciteitscentrale van Soverzene te reguleren en elektriciteit op te wekken met waterkracht.


De stuwdam is bekend geworden vanwege de Ramp van de Vajont op 9 oktober 1963.

Een enorme hoeveelheid van 270 miljoen kubieke meter steen en aarde die was ondergraven door het meer schoof toen met een snelheid van zo'n 100 km per uur van de Monte Toc in het stuwmeer waardoor een vloedgolf ontstond die eerst tegen de tegenoverliggende berghelling sloeg en vervolgens over de dam op het stadje Longarone (om 270 miljoen kubieke meter grond te verplaatsen zouden 100 vrachtwagens 700 jaar heen en wer moeten rijden!). Er waren bijna 2.000 doden. Wonderwel bleef de dam staan, al waren de krachten tien maal zo groot als waarvoor de dam berekend was.


Vooraf was door veel mensen gewaarschuwd voor de instabiliteit van de Monte Toc, er waren zelfs al kleine aardverschuivingen geweest, maar vanwege persoonlijke, politieke en economische belangen werd het project niet stopgezet.
Categorie: exchange

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Friuli-Venezia Giulia
Provincie:
Pordenone
Gemeente:
Erto e Casso
Adres:
Strada Regionale, Erto e Casso (PN)
Tijdperk:
Nieuwste geschiedenis: tijd van televisie en computer (1950 - heden)
Openstelling:
Beperkt toegamkelijkDiga del Vajont, Erto e Casso, ItaliŽ

Diga del Vajont, Erto e Casso, ItaliŽ


nr: 109645 - 4850 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.