3 sterren

Piazza dei Signori

Piazza dei Signori ('Herenplaats')

Verona | Veneto | Italia


Piazza dei Signori (

Deze, zeldzaam harmonieuze, 'herenplaats' is ontstaan door de bouw van de paleizen van de familie Della Scala die een politiek-administratieve maar ook een representatieve functie hadden.

Palazzo del Comune

Het paleis in de zuidwesthoek, met de hoge toren, is het Palazzo del Comune (of della Ragione). Het werd gebouwd in het laatste decennium van de 12e eeuw. Het deed dienst als zetel van het stadsbestuur in de tijd van de comune, terwijl de binnenplaats werd gebruikt als marktplaats ("mercato vecchio", vanaf de 15e eeuw graanmarkt). De binnenplaats van dit paleis heeft een prachtige trap van rood Veronees marmer (Scala della Ragione) die is gebouwd in de overgangsstijl van gotiek naar renaissance (omstreeks 1447).

De 84 meter hoge stadstoren (Torre dei Lamberti, 1172) stond er al toen het paleis gebouwd werd. Hij bevat de klokken die de burgers van informatie moesten voorzien zoals de "rengo", om de raad bijeen te roepen en de "marangona" die geluid werd bij brand.

Palazzo del Capitanio

Naast het Palazzo del Comune stat, in de zuidoosthoek van het plein, het Palazzo del Capitanio, gebouwd als paleis voor Cansignorio omstreeks 1363, met gebruikmaking van oudere elementen. Aan de pleinzijde voegde Michele Sanmicheili in de 16e eeuw een fraai renaissanceportaal toe. In de 19e eeuw werd het gebouw in gebruik genomen als rechtbank.

Palazzo della Prefettura

In de noordoostelijk hoek van het plein staat het Palazzo della Prefettura, gebouwd als paleis voor Mastino II in het begin van de 14e eeuw. Na 1405 werd het paleis gebruikt door de Venetiaanse prefect (= bestuurder), vandaar de leeuw van Sint-Marcus op het portaal (Michele Sanmicheli, 1533). In dit paleis verbleven onder meer Dante en Giotto toen zij in Verona te gast waren.

Loggia del Consiglio

Naast het Palazzo della Prefettura, aan de noordkant van het plein, bevindt zich de elegante Loggia del Consiglio (1485-92), gebouwd als zetel van de burgerraad. De loggia is een van de mooiste voorbeelden van de bouwkunst uit de renaissance in Verona en een eerbetoon aan de klassieke oudheid. Op de kroonlijst staan de beelden van Catullus, Plinius, Aemilius Macer, Vitruvius en Cornelius Nepos, die werden beschouwd als de grootste zonen van Verona in de Romeinse tijd (beelden van Alberto da Milano). Boven het portaal de inscriptie: "pro summa fide summus amor, MDXCII", "vanwege de grote trouw, grote liefde". De reden hiervoor was de trouw die de Veronese bevolking aan de Republiek bewezen had ter gelegenheid van de bezetting door de troepen van keizer Maximiliaan van Habsburg.

Domus Nova

Aam de westkant van het plein het Domus Nova, in de Venetiaanse tijd het paleis van de rechters, herbouwd in 1659.

Standbeeld van Dante Alighieri

Midden op het plein staat een standbeeld van Dante Alighieri, gemaakt door Ugo Zannoni in wit Carrara-marmer (1865). Dante vond in Verona asiel toen hij uit Florence was verbannen vanwege een conflict binnen de Welfische factie en zijn politieke (anti-Roomse) standpunten en verbleef in het Palazzo della Prefettura.

Dante (1265-1321) wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Italiaanse taal en cultuur. Hij schreef de beroemd Divina Commedia (De Goddelijke Komedie). Het is een lang gedicht in drie delen over een reis van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur.
Categorie: exchange

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Verona
Gemeente:
Verona
Adres:
Piazza dei Signori, Verona
Tijdperk:
Middeleeuwen: tijd van steden en staten (1000 - 1500)
Tijdperk 2:
Nieuwe geschiedenis: tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600)
Stijl 1:
0270 . Gotiek
Stijl 2:
0280 . Renaissance
Openstelling:
Altijd toegankelijkLoggia del Consiglio, Verona, Veneto, ItaliŽ

Verona, Piazza dei Signori, standbeeld van Dante

P.zo del Capitanio (L) en P.zo del Comune (R)

Beeld van Dante en Domus Nova (Verona)

Loggia del Consiglio, Verona, Veneto, ItaliŽ


nr: 109640 - 2895 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.