3 sterren

Arena

Arena di Verona (Arena van Verona)

Verona | Veneto | Italia


Arena di Verona (Arena van Verona)

Gebouwd in de eerste helft van de eerste eeuw n.C. buiten de stadsmuren. Na het colosseum in Rome en het amfitheater van Capua is het het grootst bewaarde amfitheater. De gedecoreerde gevel van drie verdiepingen die het amfitheater ooit volledig omsloot, is bij een aardbeving in 1183 verwoest, op vier bogen na, die nog laten zien hoe grandioos het hele amfitheater eruit gezien heeft. Interessant is het ingenieuze systeem van in/uitgangen en omlopen die het mogelijk maakten in zeer korte tijd het hele amfitheater met mensen te vullen en ook weer te ontruimen. Vanwege dat laatste werden de 64 uitgangen vomitoria (="kotsgaten") genoemd.

De tribune (cavea) was oorspronkelijk in vier concentrische zones verdeeld die van elkaar waren gescheiden door bredere omlopen. De eerste vijf treden (podium genoemd) waren voor de patriciŽrs. De ereplaatsen bevonden zich aan de uiteinden van de korte zijde van de ellips. Daarna kwamen drie 'middenrangen' met in het totaal 35 treden. Daarboven was een loggia die even hoog was als de derde verdieping van de gevel en waar staplaatsen waren. De terrassen op de uiteinden van de lange as van de ellips zijn uit 1628.

In de oudheid werd het amfitheater gebruikt voor de gebruikelijke gladiatorengevechten en gevechten met dieren of tussen dieren onderling (venationes).

In de bodem zijn sporen gevonden van leidingen die werden gebruikt om de arena vol te laten stromen voor de naumachiae (door gladiatoren nagespeelde zeegevechten) en om de arena schoon te maken.

Dit amfitheater werd nooit gebruikt bij christenvervolgingen. Wel werden er in de 13e eeuw 166 vermeende ketters vermoord.

In de 15e en 16e eeuw gebruikte men het voor riddertoernooien, in de 18e en 19e eeuw voor komedies en concerten.

Vanaf 1913 wordt er in de zomermaanden het bekendste operaspektakel van ItaliŽ gehouden (stagione lirica di Verona). Liefhebbers kunnen hier iedere dag een andere opera zien met steeds een ander grandioos decor. De decorstukken worden gedeeltelijk opgeslagen op het plein.

Achter de Arena, op de Piazza Mura Gallieno, is in de huizen nog een gedeelte van de Romeinse muur te zien die door keizer Gallienus werd aangelegd om het amfitheater op te nemen binnen de stadsverdediging.
Categorie: exchange

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Verona
Gemeente:
Verona
Adres:
Piazza Brŗ, 1, 37121 Verona (VR)
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
0200 . Romeinen
Officiele Website:
http://www.arena.it/
nr: 109637 - 2694 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.