5 sterren

Verona

Verona

Verona | Veneto | Italia


Verona

Ontstaan

Verona is in de voor-Romeinse tijd ontstaan op de heuvels aan de noordkant van de Adige, daar waar nu Castel San Pietro is. Uit Romeinse bronnen weten we dat de stad al in de 4e eeuw voor Christus bestond. In 148 v.C. werd de Via Postumia geopend, een belangrijke Romeinse verkeersader die L'Aquileia in het oosten (nu in Friuli-Venezia Giulia) verbond met Genua in het westen. Een andere verkeersader, de Via Gallica in de richting Milaan, sloot hier aan op de Via Postumia. Door deze belangrijke wegen nam het militaire en economische belang van Verona enorm toe.

In de tweede eeuw v.C. werd begonnen met het bebouwen van de rechter oever van de Adige. In de eerste eeuw v.C. werd dat gedeelte van de stad vernieuwd op de wijze die toen bij de Romeinen gebruikelijk was, namelijk met een stratenplan van elkaar op regelmatige afstand loodrecht kruisende straten en twee hoofdstraten: de decumanus maximus (nu Corso Porta Borsari en Corso S.Anastasia) en de cardo maximus (nu de stratenn S. Egidio, Cappello en Leoni). Die hoofdstraten kruisten elkaar op het forum, op de plaats waar nu de Piazza delle Erbe is.

Op de plaats waar de stad was ontstaan bouwden de Romeinen een theater (resten nog zichtbaar) en een tempel.

Vanaf de eerste eeuw n.C. waren er omvangrijke stadsuitbreidingen buiten de muren, werden de stadspoorten voorzien van een witmarmeren faÁade (die van de Porta dei Borsari staat nog overeind) en werd het amfitheater gebouwd.

Als reactie op de Germaanse aanvallen in de derde eeuw, werd vanaf 265 n.C. een nieuwe stadsmuur gebouwd die ook het amfitheater omvatte. Daarmee werd verhinderd dat het, bij een belegering van de stad, door de vijand gebruikt kon worden als fort.

Vroege middeleeuwen

In de 5e eeuw, tijdens de volksverhuizingen, namen de 'barbaren' de stad alsnog in. De Ostrogotische koning Theodorik liet de stad vergroten en koos Verona, samen met Ravenna, tot hoofdsteden van het rijk. Verona was ook de lievelingsresidentie van de Longobardische koning AlboÔn (Zie: geschiedenis vroege middeleeuwen. In 774 kwam Verona in handen van Karel de Grote. In de 10e eeuw werd de stad bij de Mark Beieren gevoegd.

De comune

Na het jaar 1000 begon het belang van Verona weer flink toe te nemen. In heel Noord-ItaliŽ bloeiden handel en nijverheid op en in de steden ontstond een nieuwe sociale klasse van rijke kooplieden die streefde naar economische onafhankelijkheid en zelfbestuur (zie geschiedenis late middeleeuwen). In vrijwel alle steden van Noord-ItaliŽ leidde dat experiment tot gemeentelijk zelfbestuur. Verona werd in 1107 een zelfstandige comune en in de loop van de 12e eeuw vocht Verona in de Lega Lombarda voor onafhankelijkheid tegen de Duitse keizer Frederik Barbarossa.

De signoria

In vrijwel alle comuni klonk na verloop van tijd toch weer de roep om een sterke leider en zo eindigde de experimenten met een burgerregering meestal in de alleenheerschappij van bepaalde vooraanstaande families (signoria).

Na de tirannie van Ezzelino II da Romano, betekende de benoeming van Mastino I della Scala tot podestŗ en capitano del popolo van Verona het begin van ťťn der belangrijkste signoria's van ItaliŽ. De familie Della Scala was een familie van kooplieden. Hun naam 'scala' betekent trap, vandaar dat ze een ladder in hun familiewapen hebben. De beroemdste vertegenwoordiger van deze dynastie was Cangrande I. Hij was in 1311 benoemd tot vicaris van de kroon door keizer Hendrik VII en in 1318 werd hij de leider van de Ghibbellijnse Liga. Hij werd beroemd vanwege zijn politiek zonder scrupules en zijn grote belangstelling voor kunst (Dante vond bij hem onderdak). Aan de Familie della Scala danken we onder andere het kasteel Castelvecchio met de beroemde Scaligerbrug (Ponte Scaligero) en een aantal gebouwen rond de Piazza dei Signori.

Onder VenetiŽ, Frankrijk en Oostenrijk

Onder druk van de Milanezen onder Giangaleazzo Visconti vluchtte de leden van de familie della Scala naar het noorden, waar zij zich aansloten bij de Beierse landadel.

Van 1405 tot 1796 stond Verona onder Venetiaans gezag. Gebouwen van de Scaligei werden in gebruik genomen als bestuursgebouwen van de Venetiaanse Republiek met de leeuw van Sint Marcus prominent op de gevel.


In de 16e eeuw vonden opnieuw stadsuitbreidingen plaats en werd een nieuwe stadswal aangelegd met bastions. Belangrijke architect was Michele Sanmicheli die drie stadspoorten ontwierp en binnen de muren mooie palazzo's bouwde in renaissancestijl.

Tijdens de Oostenrijkse bezetting (na 1814) maakte de stad deel uit van de verdedigingslinie Verona, Peschiera, Mantova, Legnano.


In 1866 kwam Verona eindelijk bij het koninkrijk ItaliŽ.


Lijst van leden van de familie Della Scala die heren van Verona zijn geweest:

 • Mastino I della Scala 1262-1277
 • Alberto I della Scala 1277-1301
 • Bartolomeo I della Scala 1301-1304
 • Alboino della Scala 1304-1308
 • Cangrande I della Scala 1308-1329
 • Alberto II della Scala 1329-1351 (met Mastino II)
 • Mastino II della Scala 1329-1351
 • Cangrande II della Scala 1351-1359
 • Paolo Alboino della Scala 1359-1375 (met Cansignorio)
 • Cansignorio della Scala 1359-1375
 • Bartolomeo II della Scala 1375-1381
 • Antonio della Scala 1381-1387Categorie: exchange

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Verona
Gemeente:
Verona
Openstelling:
Altijd toegankelijkLoggia del Consiglio, Verona, Veneto, ItaliŽ

Verona, Piazza dei Signori, standbeeld van Dante

Domus Mercatorum, Verona, ItaliŽ

Ponte Scaligero en Castelvecchio, Verona

Porta dei Borsari, Verona, ItaliŽ

Basilica di San Zeno, Verona, Veneto, ItaliŽ


nr: 109632 - 4309 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.