2 sterren

Guarcino

Guarcino

Guarcino | Lazio | Italia


Guarcino

Het zeer goed bewaarde, middeleeuwse deel van het stadje bezit talrijke mooie, oude huizen. In de straatjes en steegjes die door bogen worden overspannen lijkt de tijd te hebben stilgestaan.
Guarcino is rond de 8e eeuw v.C. ontstaan en werd door de Romeinen Varcenum genoemd nadat zij het gebied hadden veroverd op het Italische volk de Hernici. Het ligt op een strategische plaats tussen het dal van de Aniene en dat van de Cosa/Sacco en is een plaats die rijk is aan goed water. Na de val van het Romeinse Rijk werd het dorp met muren en wachttorens versterkt om weerstand te kunnen bieden aan aanvallen van eerst de Longobarden en later de Saracenen.
In de middeleeuwen was het een vrije stad in de Kerkelijke Staat. In de tijd dat de pausen in Anagni resideerden (Gregorius IX en Bonifatius VIII) was het een tamelijk belangrijke plaats. In een van de grote en oude paleizen van het stadje werd de moeder van Bonifatius VIII geboren, de edelvrouwe Emilia Conti.
Een belangrijk duel, verbonden met de Investituurstrijd tussen keizer en paus, vond plaats onder de muren van Guarcino in 1186. Een strijder uit het leger van Hendik VI (zoon van Frederik Barbarossa) die Guarcino had belegerd en een ridder uit Guarcino, Malpensa genaamd namen het daarbij tegen elkaar op. Deze laatste won het gevecht en redde het stadje daarmee van plundering en verwoesting. Een bronzen sculptuur op het hoofdplein van Guarcino (Piazza Umberto I) herinnert aan deze gebeurtenis. Op datzelfde plein zien we ook een beeld van Bonetto Floridi, een edelman uit Guarcino in de 12e en 13e eeuw die aan de achtste kruistocht deelnam en hoofd was van de strijdkrachten van Guarcino in hun oorlog met Fiuggi.
In prachtige natuur rond Guarcino hebben verschillende kluizenaars geleefd. Eén van hen was Sant'Agnello, die zeven jaar in een grot boven het stadje woonde. Sant'Agnello is de schutspatroon van Guarcino en zijn kluis bestaat nog steeds.
In het historische centrum zijn nog veel middeleeuwse architectonische en decoratieve elementen te zien zoals portalen, biforen en triforen.


In Guarcino zijn twee kerken een bezichtiging waard.
De collegiale kerk San Nicola (via del Monastero) dateert uit 1760 en is kort geleden gerestaureerd. De decoraties zijn laat-barok. In het interieur bevinden zich veel aardige schilderijen. Bezienswaardig zijn verder het houten plafond van de sacristie, de preekstoel, het kanunnikenkoor met de bisschopszetel en het prachtige beeld van de schutspatroon Sant'Agnello.
De eenbeukige kerk San Michele Arcangelo stamt uit de vroege middeleeuwen maar werd in 1587 verbouwd om er Benedictijner monniken te kunnen huisvesten en in 1790 nog eens. De originele kerk is gebouwd op de resten van een tempel die aan de god Mars gewijd was. In de crypte zijn oude fresco's te zien. De klokkenstoel dateert uit de 12e en 13e eeuw.
Meteen achter Guarcino begint het Campocatino-massief, een berggebied met toppen boven de 2000 meter.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Frosinone
Gemeente:
Guarcino
Openstelling:
Altijd toegankelijkGuarcino (FR, Lazio, ItaliŽ)

Guarcino (FR, Lazio, ItaliŽ)

Guarcino (FR, Lazio, ItaliŽ)

Guarcino (FR, Lazio, ItaliŽ)

Guarcino (FR, Lazio, ItaliŽ)


nr: 109630 - 1592 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.