3 sterren

Sirmione

Sirmione

Sirmione | Veneto | Italia


Sirmione

Op het schiereiland dat aan de zuidkant van het Gardameer ver het meer inspringt, ligt het schilderachtige Sirmione. Met zijn heerlijke uitzichten, zwavelbronnen, rijke mediterrane vegetatie, romantische ruïne en imposante waterburcht heeft Sirmione altijd al een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op levensgenieters, rustzoekers en reiziger; maar sinds de opkomst van het massatoerisme gaat het stadje wel wat gebukt onder de té grote aantallen ijsjesetende badgasten en is veel van de oorspronkelijke charme verdreven door horeca en souvenirswinkels.
Bij de ingang van het oude centrum staat de 13e-eeuwse Rocca Scaligera, een waterburcht die bestemd was voor de verdediging tegen aanvallen over water. Bijzonder is de darsena, de versterkte haven waarde Gardavloot van de Scaligeri lag afgemeerd. Het kasteel is te bezichtigen maar er is, behalve de uitzichten van de toren en de ringmuur, niet veel meer te zien.
Het kerkje Santa Maria Maggiore bezit enkele aardige schilderijen uit de 15e en 16e eeuw.
In het stadspark bevinden zich de schamele resten van de Basilica di San Salvatore.
Even ten noordwesten van het centrum ligt, tussen de olijfbomen, de kerk Santa Maria in Mavino. Het is een eenvoudige kerk waarvan de oudste delen uit de 11e eeuw dateren. Het inwendige van de kerk is rijk gedecoreerd met fresco's uit de 13e en 16e eeuw.
De bekendste bezienswaardigheid van Sirmione zijn de zgn. Grotten van Catullus. Het gaat hier niet om grotten maar om de overblijfselen van een immense Romeinse villa. Die villa was ook niet van Catullus. We weten dat Catullus, de beroemde dichter uit Verona, in Sirmione een villa bezat, maar dat was niet deze. De villa is gebouwd in de vroege keizertijd op de fundamenten van oudere gebouwen. Met zijn 240 bij 105 m is het de grootste Romeinse villa van Noord-Italië. Er zijn resten te zien van gangen, vertrekken, waterbekkens en (aan de noordkant) imposante constructies die nodig waren om een grote, vlakke ondergrond te creëren voor de villa. De Villa van Catullus is behalve een interessant archeologisch gebied ook een plek om te genieten van de natuur en van de prachtige uitzichten over het meer en de omliggende bergen.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Verona
Gemeente:
Sirmione
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109624 - 1589 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.