2 sterren

Monselice

Monselice

Monselice | Veneto | Italia


Monselice

Op deze strategische plaats bestond al in de Romeinse tijd een stadje, dat toen Mons Selicis ('trachietberg') heette. Het trachiet dat hier werd gewonnen werd eeuwenlang gebruikt voor bestrating.
Het was de hele middeleeuwen een belangrijk en zwaar versterkt burchtstadje. Het sterkst moet het zijn geweest in de 14e eeuw, toen Verona en Padua er om streden. Monselice was achtereenvolgens in handen van de Scaligeri (Verona), de Carraresi (Padua), de Visconti (Milaan) en in 1405 werd het Venetiaans.


Centrum van Monselice is de Piazza Mazzini waaraan de Monte della Pietà staat ("Berg van Barmhartigheid" = gemeentelijk pandjeshuis). Dit is een renaissancegebouw uit de 16e eeuw met een loggia.
Niet ver hier vandaan staat de Torre Civica (stadsklokkentoren uit 1244, verhoogd in 1504).
De grootste bezienswaardigheid van Monselice is het kasteel (of 'Ca' Marcello'). De oudste delen zijn gebouwd in de 13e eeuwin opdracht van Ezzelino da Romano. Daarna kwam het kasteel achtereenvolgens aan de Carraresi, de familie Marcello en de familie Cini. Vittorio Cini liet het in de jaren 1935-39 grondig restaureren door Nino Bramantino en hij bracht er een prachtige verzameling historische meubels en andere (kunst-)voorwerpen in onder. Het kasteel heeft daardoor het karakter van een adellijk paleis en niet van een militaire burcht.


Vanaf het kasteel voert de Via del Santuario naar het Santuario delle Sette Chiese. Dat heiligdom bestaat uit zeven kapellen (aan de linkerkant van de weg) naar analogie van de zeven pelgrimskerken van Rome. Het is bestemd voor bedevaarten en paus Paulus V beloofde pelgrims die in deze zeven kapellen baden, dezelfde aflaat als de pelgrims die dat in de zeven kerken van Rome deden.
De gebouwtjes werden ontworpen door Vincenzo Scamozzi (na 1605) en binnen hangen schilderijen van Palma il Giovane en Johann Carl Loth. De laatste en achtste kerk is de San Giorgio. Deze achthoekige kerk met een koepel en een zuilenfront is eveneens door Vincenzo Scamozzi ontworpen. Achter het altaar is een ruimte waar zich de relikwieën bevinden van 25 christelijke martelaren.
 
Naast de San Giorgio, aan het pleintje dat de Via del Santuario afsluit, staat de Villa Duodo (nu internationaal centrum voor watermanagement). De vleugel met het centrale Serlio-venster is ontworpen door Vincenzo Scamozzi (1592-93). Haaks daarop staat de barokke vleugel die omstreeks 1740 is toegevoegd door Andrea Tirali. Voor de villa bevindt zich een Italiaanse tuin die is versierd met bas-reliëfs en beelden. Tegen de heuvel is een monumentale trap die bovenaan wordt afgesloten door een exedra die is versierd met beelden.
Monselice heeft nog enkele andere aardige kerken, zoal de Duomo Vecchio (of Santa Giustina, midden 13e eeuw), de San Tommaso met fraaie fresco's uit de 13e eeuw (achter de heuvel, alleen te bereiken vanaf de rondweg rond de heuvel) en de voormalige kerk San Paolo, die nu als expositieruimte dienst doet en waaronder een zeer oude crypte (misschien Karolingisch) te zien is.
Halverwege het kasteel en de Villa Duodo, vlakbij de Duomo Vecchio, staat de Villa Nani Mocenigo. 'Nani' betekent dwergen en de villa dankt die bijnaam aan de beelden van dwergen die de ommuring sieren.
Op de top van de heuvel bevinden zich de ruïnes van het kasteel uit de tijd van Frederik II van Hohenstaufen met een grote toren die ook als woning dienst deed.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Padova
Gemeente:
Monselice
Openstelling:
Altijd toegankelijkVilla Duodo, Monselice (Veneto, ItaliŽ)

Villa Duodo, Monselice (Veneto, ItaliŽ)

Villa Duodo, Monselice (Veneto, ItaliŽ)

Kerk van Sint-Joris, Monselice (Veneto, ItaliŽ)

Monte della Pietŗ, Monselice (Veneto, ItaliŽ)


nr: 109618 - 1861 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.