2 sterren

Feltre

Feltre

Feltre | Veneto | Italia


Feltre

Waar de Colmeda en de Stizzon samenvloeien bouwden de Raetiërs in de 6e E v.C. al een fort. In 172 v.C. werd de nederzetting ingenomen door de Romeinen en kreeg de naam Feltria. Het werd in de eerste eeuwen na Christus een belangrijke pleisterplaats langs de Via Claudia Augusta, een hoofdweg over de Alpen.
In de mideleeuwen werd de stad aanvankelijk bestuurd door bisschoppen maar in de 12e eeuw werd het een zelfstandige comune. Daarna werd de stad door verschillende heren geregeerd tot zij zich vrijwillig onderwierp aan Venetië.
Gedurende de oorlog tegen de Liga van Kamerijk werd de stad vrijwel geheel verwoest. De stad werd daarna snel opgebouwd en de meeste gebouwen zijn daarom 16e eeuws, wat een heel homogeen stadsbeeld oplevert.
Het oude centrum ligt op een heuvelrug. Na de tweede wereldoorlog heeft de meeste activiteit zich verplaatst naar de straten onderaan de heuvel (rond het Largo Castaldi) waardoor het oude centrum erg stil is geworden.


Midden in de oude stad ligt de Piazza Maggiore, een plein met drie verschillende niveaus. Rond het plein liggen, behalve een aantal mooie renaissancehuizen met arcaden zoals bijvoorbeeld de Palazzetti Bovio aan de zuidkant (ook wel Palazzetti Cingolani genoemd), het Palazzo Guarnieri aan de westkant, de kerk San Rocco aan de noordkant, de Torre dell'Orologio en het kasteel aan de oostkant en het Palazzo della Ragione in de zuidwesthoek.


Het Palazzo Guarnieri is een eclecticistische nieuwbouw op de plaats van een gotisch paleis.


De kerk San Rocco dateert uit het einde van de 16e eeuw (met een 19e-eeuws priesterkoor).


Het kasteel is herhaaldelijk opnieuw opgebouwd. Het heeft een imposante donjon die op de plaats staat van een Romeinse wachttoren.


Het Palazzo della Ragione dateert ook uit de 16e eeuw. Het heeft een mooie loggia die wordt toegeschreven aan Andrea Palladio. Het Palazzo della Ragione is nu het gemeentehuis van Feltre. Op de benedenverdieping bevindt zich de raadszaal in renaissancestijl, met enkele goede schilderijen. De grote zaal op de eerste verdieping werd in 1648 omgebouwd tot theater. Carlo Goldoni (toentertijd kanselier van het gerechtshof van Feltre), voerde hier in 1729 zijn eerste komedies op. In de 19e eeuw werd het opnieuw ingericht, naar de smaak van die tijd, met balkons en uitbundige decoraties.


De Dom (concattedrale di San Pietro Apostolo) ligt onderaan de heuvel. Het is een 16e-eeuwse nieuwbouw op de plaats van een oudere kerk. Van die voorafgaande gebouwen resteren nog de gotische muren van de centrale apsis en de - eveneens gotische - lagere delen van de klokkentoren. Nog ouder (2e helft 11e E) is de driebeukige crypte met fresco's van Marco Damello (16e E).
Het classicistische, driebeukige interieur herbergt een groot aantal interessante kunstwerken.
Aan de achterkant van de Dom staat, aan een mooi plein, het kerkje Beata Vergine del Rosario, dat dienst doet als doopkapel. het heeft aan de oostkant een mooi portaal uit het begin van de 16e eeuw en binnen een doopvont uit 1399.


Feltre heeft verder een groot aantal renaissancepaleizen (de mooiste staan langs de Via Mezzaterra en de Via Lorenzo Luto); een aantal aardige kerken (S. Giacomo, met een mooi marmeren renaissanceportaal; SS.Trinità, met interessante 15e-eeuwse fresco's; Ognisanti met een jeugdwerk van Tintoretto en andere interessante schilderijen); en drie bezienswaardige musea:


Het Museo Civico (Via Lorenzo Luzzo 23) met het aangrenzende historische museum "Mario Gaggia" herbergt allerlei kunstnijverheid en historisch materiaal en - op de bovenverdieping - een interessante schilderijenverzameling.
De Galleria d'Arte Moderna (Via del Paradiso 8) is gevestigd in het oude Palazzo Cumano (16e E). Het is een schenking van de smeedijzerkunstenaar Carlo Rizzarda (1883-1931) aan zijn stad. Het bevat veel art deco smeedijzer maar ook goede 19e en 20ste-eeuwse schilderkunst.
In het bisschoppelijk museum voor gewijde kunst (Museo Diocesano di Arte Sacra, Via Paradiso 19) bevindt zich een klein maar zeer kostbaar Byzantijns kruis met in reliëf 52 taferelen uit het Nieuwe Testament (1542).


Even ten westen van het centrum (Via Battisti) staat de kerk S. Maria degli Angeli met zeer interessante schilderijen.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Veneto
Provincie:
Belluno
Gemeente:
Feltre
Openstelling:
Altijd toegankelijkTombe van de Heiligen Victor en Corona

Santuario dei Ss. Vittore e Corona (Anzł)

Santuario dei Ss. Vittore e Corona (Anzł)

Santuario dei Ss. Vittore e Corona (Anzł)

Santuario dei Ss. Vittore e Corona (Anzł)

Santuario dei Ss. Vittore e Corona (Anzł)


nr: 109615 - 2586 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.