2 sterren

Sarteano

Sarteano

Sarteano | Toscana | Italia


Sarteano is ontstaan bij een feodaal kasteel van de familie Manenti (12e en 13e eeuw). Het kasteel had een indrukwekkend verdedigingssysteem, met name aan de oostkant, die het meest kwetsbaar was. Nadat Sarteano onder het gezag van Siena was gekomen (1379), werden de verdedigingswerken van het kasteel en het stadje vernieuwd en later, in het begin van de 16e eeuw, nog eens. In de 17e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot luxe residentie. De verdedigingswerken werden gedeeltelijk ontmanteld halverwege de 19e eeuw.
De belangrijkste toegang tot het middeleeuwse gedeelte van het stadje is nu de Piazza Bargagli (meestel Piazza Bassa genoemd) waar nog een ronde toren staat die is omgebouwd tot woning en de Porta di Mezzo, een verbouwde stadspoort die nu deel uitmaakt van het gemeentehuis en waarboven de wapenschilden van de Republiek Siena en de groothertogen van Toscane te zien zijn. Aan de zuidkant van het plein staat de kerk van Sint-Franciscus, een groot gebouw dat werd opgericht aan het begin van de 14e eeuw. De elegante renaissancegevel in travertijn is uit 1480. Op het timpaan is het wapen van de familie Piccolomini te zien.
De hoofdstraat van het oude stadscentrum is de Corso Garibaldi die begint bij de Porta Monalda in het westen en die in het oosten overgaat in de Via Roma. Deze straat volgt in een flauwe bocht de voet van de heuvel. Er ligt een aantal interessante gebouwen langs zoals de Collegiata di San Lorenzo (renaissancekerk met mooie, houten koorbanken), een aantal fraaie palazzi en de kerk San Martino aan het eind. In deze laatste kerk bevindt zich de beroemde 'Annunciatie van Sarteano', een mooi schilderij van Domenico Beccafumi.
Het 16e-eeuwse Palazzo Gabrielli herbergt nu het Archeologisch Gemeentemuseum met voornamelijk vondsten uit Etruskische graven.
Het kasteel is niet te bezichtigen maar de omgeving ademt de sfeer van de middeleeuwen.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Siena
Gemeente:
Sarteano
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109580 - 1567 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.