4 sterren

Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano | Toscana | Italia


Montepulciano

Op een heuvelrug tussen de vruchtbare dalen van de Chiana en de Orcia ligt het schilderachtige en vrijwel geheel ommuurde stadje Montepulciano. Het staat vast dat de plaats al door de Etrusken werd bewoond. Vanaf de 13e eeuw was het een vrije comune die gedurende bijna twee eeuwen beurtelings bondgenoot was van Siena of Florence. Daarna bleef de stad trouw aan Florence en ging deel uitmaken van het Grootherogdom Toscane. In 1561 werd het een bisschopsstad. In 1860 werd Montepulciano oppgenomen in het Koninkrijk Italië.
Anders dan de meeste burchtstadjes, die middeleeuws van karakter zijn, is Montepulciano vooral een renaissancestad. Ze wordt ook wel de 'parel van de renaissance' genoemd. Er hebben beroemde architecten gewerkt zoal Michelozzo, Antonio da Sangallo en Vignola.

Ieder jaar wordt er in augustus de Bruscello Poliziano gehouden, een traditioneel festival dat draait om volkstoneel en volksmuziek.

Montepulciano is ook beroemd vanwege de Vino Nobile di Montepulciano, een prestigieuze rode wijn.


Dom (Piazza Grande)
Ongeveer dertig jaar nadat Montepulciano een bisschopsstad geworden was, werd begonnen met de bouw van de kathedraal, in late renaissancestijl. De gevel is nooit voltooid en is van ruwe baksteen. Het interieur is eenvoudig maar harmonieus. Michelozzo heeft in de kerk een mooi grafmonument gemaakt voor Bartolomeo Aragazzi (secretaris van paus Martinus V) dat in de 17e eeuw helaas uit elkaar gehaald is. Verschillende beelden zijn echter nog in de kerk te zien.
Verder zijn in de kerk nog een mooi drieluik van Taddeo di Bartolo op het hoogaltaar (1403), een doopvont uit de 14e eeuw en een geglazuurd aardenwerken reliëf uit de school van Della Robbia (eerste kapel links).


S. Agostino
De gevel van Michelozzo is een prachtig voorbeeld van de overgangsstijl van gotiek naar renaissance. Het interieur is in de 18e eeuw weinig fantasierijk verbouwd in late barokstijl.
Van de kunstwerken die in de kerk te zien zijn verdienen het beschilderde houten crucifix van Jacopo del Pollaiolo (in de stijl van Donatello) en een geschilderde Kruisiging van Lorenzo di Credi speciale aandacht.


Madonna di S. Biagio (1518 - 1545)
Even buiten de stad, aan de westkant, staat de prachtige kerk Chiesa di San Biagio, een welhaast perfecte belichamingen van de esthetische idealen van de renaissance en één van de meest harmonieuze gebouwen uit de late renaissance. De architect was Antonio da Sangallo de Oudere.
De kerk van honingkleurig travertijn heeft de vorm van een Grieks kruis en is min of meer een centraalbouw, hoewel de arm waar het hoogaltaar staat meer is uitgebouwd om ruimte te creëren voor de sacristie. Boven het snijvlak van de twee kruisarmen bevindt zich een fraaie koepel. De twee torens staan vrij van het gebouw maar vormen daarmee toch een architectonische eenheid.
De architectonische decoratie van het interieur is gebaseerd op de klassiek Dorische stijl en versterkt de stoere en solide indruk van het gebouw.
In 1560 is het priesterkoor versierd met stucwerkversieringen en fresco's - gelukkig zonder de harmonie van het geheel aan te tasten.


Voor de kerk staat de pastorie, gebouwd naar ontwerp van Antonio da Sangallo in 1595, na de dood van de architect. Het is een eveneens gebouwd in late renaissancestijl en heeft een zuilengalerij op de begane grond en een loggia op de verdieping.


Sangallo ontwierp ook de waterput voor de pastorie.


Santa Lucia
Barok kerkje uit 1653 met een aardige gevel in Romeinse barokstijl.
In het eenbeukige intereur een 16e-eewse houten crucifix van Giovan Battista Alessi en een Madonna met Kind en heiligen (Madonna della Misericordia) van Luca Signorelli.


S. Maria dei Servi (via del Poliziano).
De eenvoudige gotische gevel heeft een relatief groot portaal. Het uitbundige laat-barokke interieur is naar ontwerp van Andrea Pozzo.


Chiesa del Gesù
De gevel bleef onvoltooid en bestaat uit ruwe baksteen. Het laat-barokke interieur (Andrea Pozzo) daarentegen is zeer geslaagd.


Museo civico e pinacoteca Crociani (Via Ricci 10)
Aardige verzameling schilderkunst, aardenwerken reliëfs en ook een archeologische afdeling.


Palazzo Comunale
Het Palazzo Comunale van Montepulciano (op de Piazza Grande) doet erg denken aan het Palazzo Vecchio in Florence. Zijn huidige vorm dankt het dan ook aan een Florentijnse architect, Michelozzo (15e eeuw).
De binneplaats heeft twee mooie, boven elkaar geplaatste loggia's uit de 14e eeuw.


Palazzo Nobili-Tarugi
Het massieve Palazzo Tarugi, aan de noorkant van de Piazza Grande, is waarschijnlijk het werk van Antonio da Sangallo de oudere, hoewel het soms ook wel wordt toegeschrevan aan Vignola. Het palazzo is kenmerkend voor de late renaissance (ook wel maniërisme genoemd): de pilasters hebben een hoogte van twee verdiepingen en hele hoge sokkels, boven de pilasters is een balustrade aangebracht waardoor de verdieping daar bovenop enigszins los staat van de rest. De benedenverdieping heeft een loggia en ook de bovenste verdieping had vroeger een loggia, maar die is dichtgemetseld.


Put van de Griffioenen en de leeuwen
Voor het Palazzo Tarugi staat sinds 1520 deze put. Twee Etruskische zuilen dragen een latei met daarop het wapen van de Medici geflankeerd door leeuwen en griffioenen.


Palazzo Contucci
Aan de oostzijde van de Piazza Grande, tegenover het Palazzo Comunale, staat het Palazzo Contucci. Het is gebouwd door Antonio da Sangallo de Oude voor kardinaal Giovanni Maria del Monte, de latere paus Julius III. De tweede verdieping werd toegevoegd door Baldassare Peruzzi. De feestzaal van het paleis is met illusionistische fresco's versierd door Andrea Pozzo. Het paleis is in bezit van de familie Contucci die het verhuurt voor evenementen. Onder het paleis zijn de wijnkelders van de familie.
De wijnkelder is te bezoeken om wijn te proeven.


Palazzo Cervini (1518-1534, via di Voltaia)
Imposant paleis, gebouwd voor kardinaal Marcello Cervini (de latere paus Marcellus III) door Antonio da Sangallo de Oude. Het is nu een vestiging van de Banca dell'Etruria.


Palazzo Cocconi (Via Roma)
Mooi paleis, waarschijnlijk gebouwd door Antonio da Sangallo de Oude.
Het was lang in bezit van de familie Del Pecora, die sinds de late 14e eeuw de macht in Montepulciano had.


Fort van de Medici (Fortezza Medicea, via della Fortezza)
In 1885 vrijwel geheel vernieuwd in middeleeuwse trant.


Palazzo Bucelli (via Roma).
Opmerkelijk zijn de Etruskische en Romeinse grafstenen en urnen die de eigenaar Pietro Bucelli in het basement van het gebouw heeft laten inmetselen.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Siena
Gemeente:
Montepulciano
Openstelling:
Altijd toegankelijkSant'Agostino in Montepulciano (Toscane, ItaliŽ)

Montepulciano (SI, Toscane, ItaliŽ)

San Biagio, Montepulciano (SI, Toscane, ItaliŽ)

Canonica di San Biagio, Montepulciano (Toscane)

Montepulciano (SI, Toscane, ItaliŽ)

San Biagio, Montepulciano (SI, Toscane, ItaliŽ)


nr: 109573 - 2128 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.