4 sterren

Volterra

Volterra

Volterra | Toscana | Italia


Volterra

Van de Toscaanse heuvelsteden is Volterra zonder twijfel een van de mooiste. Het stadje is levendig en heeft veel leuke bars en restaurants met gezellige terrassen. Tegelijkertijd is het een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Italië.
De stad bestond al in de 8e eeuw v.C. en is sindsdien continu bewoond geweest. Het centrum in zijn huidige vorm ontstond in de 13e en 14e eeuw toen de stad zijn laatste bloeiperiode beleefde voordat zij in 1361 onder Florentijns gezag kwam.
Zeer indrukwekkend is het uitzicht aan de noordwestkant van de stad over de lemen heuvels waartussen door erosie afgronden zijn ontstaan (balze). Adembenemend is het uitzicht bij zonsondergang vanaf camping Le Balze.
Centrum van de stad is de Piazza dei Priori. Om het plein staan voornamelijk middeleeuwse gebouwen. Het belangrijkste is het Palazzo dei Priori, uit de eerste helft van de 13e eeuw, aan de zuidwestkant van het plein. Het is het oudste gemeentehuis van Toscane en heeft een robuuste gevel die is voorzien van drie rijen biforen (tweelichtvensters) boven elkaar. Het paleis heeft een elegante, vijfkantige toren. Op de eerste verdieping bevindt zich de beschilderde raadzaal met een kruisgewelf en daarnaast de justitiezaal. Aan de oostkant van het plein bevindt zich het Palazzo Pretorio, de oude zetel van de capitano del popolo, dat is samengesteld uit verschillende 13e-eeuwse huizen en woontorens. Hoewel dit complex in de 19e eeuw sterk werd gerestaureerd, biedt het nog altijd een indrukwekkende, middeleeuwse aanblik.
Aan de Piazza dei Priori grenst de achterkant van de Dom. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw in romaanse stijl en kort daarop Pisaanse stijl verbouwd. Het interieur van de kerk werd in de 16e eeuw verbouwd. Achterin de kerk bevindt zich een mooi ciborium en twee engelen van de hand van Mino da Fiesole (1471). Erg mooi is de Capella dell'Addolorato, bereikbaar langs een doorgang voorin de de linkerzijbeuk. In deze kapel bevindt zich een fresco van Benozzo Gozzoli (aankomst van de Drie Koningen).
Voor de Dom staat een achthoekig baptisterium (doopkapel) uit de 13e eeuw met een koepel uit de 16e eeuw.
Volterra heeft vele huizen, woontorens en paleizen uit de middeleeuwen en renaissance. In het Palazzo Minucci-Soldaini (Via di Sarti), een mooi renaissancepaleis, is de Galleria Pittorica gevestigd. Deze schilderijenverzamelijk bevat werken van belangrijke meesters als Luca Signorelli, Rosso Fiorentino en Domenico Ghirlandaio.
In de Via Don Minzoni (nr 11) bevindt zich het Museo Etrusco Guarnacci. Dit museum werd al in 1761 gesticht. Het bevat talrijke prachtige voorwerpen uit de 9e - 1e eeuw v.C. Zo bezit het museum meer dan zeshonderd asurnen van albast, kalksteen of aardewerk, steeds met een deksel dat een liggende figuur voorstelt met een (te) groot hoofd. Soms zijn twee figuren afgebeeld. Dat is ook het geval bij de beroemdste sarcofaag van het museum, de "urna degli sposi" waarvan het deksel het realistisch portret van een oud boerenechtpaar voorstelt. Beroemd zijn ook de langgerekte bronsfiguren waarvan de "ombra della sera" (avondschaduw) de mooiste is. Adembenemend zijn ook de Etruskische juwelen en dan vooral de oorbellen.
Het Museo Diocesiano di Arte Sacra (Via Roma 1) bezit een interessante collectie kerkelijke kunst.


Verder zijn bezienswaardig:
De kerk S. Michele Arcangelo (Piazza San Michele) met een mooie Pisaans-romaanse gevel uit de 13e eeuw; de Torre Buonparenti, een hoge, 13e-eewse woontoren (met een kleinere, van dezelfde familie, aan de overkant van de straat); het fort, gebouwd door de Florentijnen om de bevolking van Volterra onder controle te houden (nu gevangenis, niet te bezichtigen); de Porta dell'Arco of Arco Etrusco (Via Porta dell'Arco), een Etruskische stadspoort uit de 4e eeuw v.C.; Teatro Romano: opgravingen van een Romeins theater, amfitheater en thermencomplex.


Het centrum van Volterra is nog omgeven door zeer goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Pisa
Gemeente:
Volterra
Openstelling:
Altijd toegankelijkBalze bij Volterra (PI, Toscane, ItaliŽ)

Balze bij Volterra (PI, Toscane, ItaliŽ)

Badia Camaldolese, Volterra (PI, Toscane, ItaliŽ)

Badia Camaldolese, Volterra (PI, Toscane, ItaliŽ)

Volterra (PI, Toscane, ItaliŽ)

Ombra della Sera, Etruskisch Museum, Volterra


nr: 109567 - 996 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.