2 sterren

Montescudaio

Montescudaio

Montescudaio | Toscana | Italia


Montescudaio ligt in de Pisaanse Maremmen in het Val Cecina, op zo'n tien kilometer vanm de kust. Het is een oeroud plaatsje maar in zijn huidige vorm is de structuur middeleeuws. Het werd tweemaal door een aardbeving getroffen, in 1846 en 1871.
Het centrum van het plaatsje is de Piazza Matteotti. Daar vlakbij is het geboortehuis van de beeldhouwer Italo Griselli, die ook het monument voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog heeft gemaakt in de Via Vittorio Veneto (1924).
In de Via della Libertà staan de Villa Marchionneschi, uit het eind van de 19e eeuw, en het Palazzo Surbone, dat de woning was van de markiezen Ridolfi en waar groothertog Leopold III van Toscane logeerde toen hij zich in 1846 kwam informeren over de aardbeving die hier had plaatsgevonden.
Niet ver daarvandaan is het Oratorio della Santissima Annunziata, oorspronkelijk 15e eeuws maar in de jaren dertig van de 20ste eeuw vernieuwd.
Naast het oratorium is het gemeentehuis.
De ingang van de middeleuwse burcht wordt gemarkeerd door de 12e-eeuwse stadstoren. Het bovenste deel daarvan werd in 1850 gereconstrueerd. Binnen de burcht is de kerk van Santa Maria Assunta, gebouwd na de aardbeving van 1846.
In de noordwestelijke hoek van het plein staat de Guardiola, de enige wachttoren van het dorp.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Pisa
Gemeente:
Montescudaio
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109565 - 1729 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.