3 sterren

Casale Marittimo

Casale Marittimo

Casale Marittimo | Toscana | Italia


Casale Marittimo heeft een compact centrum van breukstenen gebouwen in concentrische ellipsen zijn neergezet en waarvan de buitenste muur meteen dienst deed als stadsmuur. Veel archeologisch materiaal dat in de buurt is opgegraven is ingemetseld in de muren of als decoratie hergebruikt. Het centrum van het stadje wordt het 'kasteel' genoemd. Het begin van de steile weg er naartoe wordt gemarkeerd door een klokkentoren uit 1854 die op de plaats staat waar vroeger een stadspoort was. Meteen daarna staat, aan de linkerkant, het 'huis van de kamerling' dat vroeger ook was opgenomen in de stadsmuur en zonder twijfel één van de oudste huizen van het plaatsje is.
Het stadhuis van Casale Marittimo is de voormalige dorpskerk van Sant'Andrea die dateert van omstreeks 1300. Halverwege de 19e eeuw diende de kerk ook nog even als basisschool en nu dus als gemeentehuis. Er tegenover is de pastorie, een neo-middeleeuws gebouw uit 1940 met materiaal uit een Romeinse villa. Het gebouw is meestal gesloten maar binnen bevinden zich archeologische vondsten uit de omgeving zoals een mozaïek en de resten van fresco's.
Buiten het oudste deel van het stadje, langs de Via della Fonte, liggen uitbreidingen van na de middeleeuwen met stegen, galerijen en trappen.
Buiten het historische centrum staat ook de nieuwe Andreaskerk, gebouwd in de periode 1872-'74. Binnen betrekkelijk recente fresco's (1987-'88) van Stefano Ghezzani die scenes uit het leven van Sint-Andreas voorstellen.
Aan het kerkplein ligt ook het kapelletje van Madonna delle Grazie, door de bevolking zelf gebouwd tussen 1712 en 1716.
Aan de Piazza del Popolo staat het kerkje van Sint-Sebastiaan, gebouwd in 1775 en gerestaureerd in 1937 met materiaal afkomstig uit een Romeinse villa. De twee stenen bollen, één ingemetseld rechtsboven en de andere bovenaan de trap aan de linkerkant, dienden waarschijnlijk als afsluiting of versiering van Etruskische graftombes.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Pisa
Gemeente:
Casale Marittimo
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109563 - 1637 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.