2 sterren

Barga

Barga

Barga | Toscana | Italia


Barga

Barga is een levendig stadje met van oudsher een bloeiende handel en nijverheid (textiel en fijnmetaal). De oude stad ligt op een bult die boven de moderne stad uitsteekt met bovenop een plateau waarop de kathedraal staat. Het middeleeuwse centrum heeft een heel onregelmatige en levendige structuur. Langs de smalle, schilderachtige straatjes staan vele oude patriciërshuizen. Een gedeelte van de stadsmuur is bewaard gebleven.
Het centrum van het stadje is de Piazza del Comune met de markthal (Loggia del Mercato, door Cosimo I de'Medici opgericht voor de zout- en zijdehandel) en het Palazzo Comunale, met uitstekende, piramidevormige stenen naar voorbeeld van paleizen in Ferrara. Het Palazzo Comunale rust op grote bogen (Volte dei Menchi) die als doorgang dienen van de Via del Borgo.
Links van de Dom staat het Palazzo Pretorio met de 14e-eeuwse loggia del podestà waaronder talrijke wapenschilden en de officiële maten die in de gemeente golden. In het palazzo is nu het gemeentemuseum gevestigd met geologische, paleontologische en archeologische objecten.


Het Clarissenklooster (Convento delle Clarisse) is sinds 1788 in gebruik als conservatorium. In de voormalige kloosterkerk bevindt zich, boven het hoogaltaar, een reliëf van geglazuurd aardewerk uit de school van Della Robbia.
In de Chiesa del S.S. Crocifisso dei Bianchi bevinden zich houten koorbanken uit de 17e eeuw.


De Dom (S. Cristofano) ligt bovenop de heuvel met uitzicht naar alle kanten. De bouw ervan begon in de 9e eeuw. In de 12e en 14e eeuw werd de kerk vergroot. De gevel, in Lombardisch-romaanse stijl, is versierd met twee rondboogfriesen waarvan de boogjes rusten op consoles die zijn versierd met menselijke figuren en fantasiedieren. Het portaal wordt geflankeerd door twee leeuwen. De architraaf boven de ingang stelt de wijnoogst voor. In de kerk staat een prachtige romaanse preekstoel (12e eeuw) die wordt gedragen door beelden van een oude man en twee leeuwen. De reliëfs op de preekstoel stellen de aanbidding door de Koningen, de geboorte van Christus, de annunciatie en de profeet Jesaja voor. Achter het hoogaltaar, in een nis van de absis, staat een prachtig beschilderd houten beeld van Sint-Christoffel uit het eind van de 12e eeuw. Verder in de kerk een beschilderd crucifix uit de 15e eeuw en enkele interessante schilderijen.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Lucca
Gemeente:
Barga
Openstelling:
Altijd toegankelijkDuomo di San Cristoforo, Barga, Toscane, ItaliŽ

Duomo di San Cristoforo, Barga, Toscane, ItaliŽ


nr: 109557 - 1542 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.