3 sterren

Campiglia Marittima

Campiglia Marittima

Campiglia Marittima | Toscana | Italia


Campiglia Marittima

Campiglia Marittima is een goed bewaard gebleven en schilderachtig stadje. Het ligt op twee heuvels in de oostelijke uitlopers van de Monte Pitti. Al in de tijd van de Etrusken werden in de omgeving delfstoffen gewonnen (koper, ijzer, lood, marmer). In de middeleeuwen en renaissance waren deze delfstoffen de belangrijkste bron van inkomsten. Nu wordt er in de omgeving van Campiglia Marittima vooral kalk gewonnen wat het landschap veel schade toebrengt. Het stadje was in de middeleeuwen aanvankelijk in handen van de graven van Gherardesca, daarna kwam het aan Pisa en tenslotte aan Florence. Het stratenplan ven het oude centrum is grotendeels middeleeuws en er zijn veel gebouwen uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Het fraaiste is het Palazzo Pretorio uit de 13e eeuw (maar nadien herhaaldelijk verbouwd). In het paleis zijn onder meer een informatiebureau over wijn uit de streek en een museum met archeologische vondsten gevestigd. Andere musea zijn: Museo d'Arte Sacra (Via Libertà 15, christelijke kunst en liturgische voorwerpen), mineralenmuseum (Vicolo delle Donne 6). Het stadje wordt gedomineerd door de ruïnes van een kasteel (rocca) die dateren uit de 12e en 13e eeuw.
Even buiten het stadje staat de Pieve di San Giovanni, een eenvoudig, eenbeukig kerkje in Pisaans-romaanse stijl (eind 12e eeuw). Opmerkelijk is het romaanse bas-reliëf (eveneens uit de 12e eeuw) op het zijportaal dat een klassiek onderwerp heeft: Calydonische jacht.


Interessant is een bezoek aan het Parco Archeominerario di San Silvestro, een archeologisch park over de mijnbouw (Via Giovanni Lerario 90, 57025 Piombino).
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Livorno
Gemeente:
Campiglia Marittima
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109555 - 1762 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.