2 sterren

Massa Marittima

Massa Marittima

Massa Marittima | Toscana | Italia


Massa Marittima

Het gebied waar Massa Marittima ligt, op de zuidelijke uitlopers van de Colline Metallifere, was al in de prehistorie bewoond. De Etrusken en de Romeinen wonnen uit de heuvels koper, zilver en ijzer. De Romeinen noemden de plaats Massa (=uitgestrekt landgoed).
Na de verwoesting van Populonia door de Saracenen (9e eeuw) werd de stad belangrijker doordat de bisschop zijn zetel van Populonia naar Massa verplaatste. Dit betekende het begin van een bloeiperiode die - ook dankzij de mijnbouw - zijn hoogtepunt bereikte in de 11e tot 13e eeuw. Massa werd een vrije comune in 1225. Men schat dat de stad toen al meer dan 10.000 inwoners had. De stad werd lange tijd betwist door Pisa en Siena maar in 1335 werd zij voor langere tijd ingenomen door de Siënezen. In 1337 werd de stadsmuur gebouwd die goed bewaard is gebleven. In dat jaar werd ook begonnen met de bouw van het fort van de Siënezen. De hooggelegen Città Nuova ontwikkelde zich van de 14e tot de 16e eeuw
In 1555 werd Massa Marittima, samen met Siena, toegevoegd aan het Groothertogdom Toscane en begon de neergang die werd veroorzaakt door een vermindering van de mijnbouwactiviteiten en door de malaria die veel slachtoffers eiste. Op initiatief van groothertogen van Toscane Ferdinand III van Habsburg-Lotharingen werden de moerassen aan de kust drooggelegd waardoor het leefklimaat enorm verbeterde, de mijnen weer in gebruik konden worden genomen en de bevolking weer begon te groeien.
In Massa Marittima wordt de eerste zondag na 20 mei de Balestro del Girifalco gehouden, waarbij boogschutters op de afbeelding van een valk schieten wat met historische verkleedpartijen, optochten, trompetgeschal, tromgeroffel en vaandelzwaaien wordt omkleed.
Massa Marittima bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden delen: een laag deel, de oude stad, en een hoog deel, de nieuwe stad. In het centrum van de oude stad ligt de prachtige Piazza Garibaldi, met daaraan de Dom en de belangrijkste middeleeuwse bestuursgebouwen.


Dom (S. Cerbone, Piazza Garibaldi).
De Dom, in Pisaans-romaanse stijl is van 1228 tot 1267 gebouwd op de fundamenten van een ouder gebouw uit de 11e eeuw. Van 1287 tot 1304 werd de kerk verlengd. De kerk heeft een prachtige gevel met een blinde arcade op de begane grond en twee loggia's daarboven en veel beeldhouwwerk, zoals het architraaf boven de deur waar scènes uit het leven van Sint-Cerbonius zijn afgebeeld.
Tussen de twee loggia's en ook aan de zijkant van de kerk op het middenschip zijn afwisselend stroken van groen en wit marmer aangebracht.
De toren, die een met de hoogte toenemend aantal vensteropeningen heeft, dateert uit de 13e eeuw.
Het interieur van de kerk is driebeukig met kruisgewelven. Het schip is vooral romaans van karakter terwijl het later toegevoegde koor licht en gotisch is.
Het roosvenster van de voorgevel is aan de binnenkant mooi uitgevoerd met een glas-in-lood venster dat het leven Sint-Cerbonius voorstelt, gemaakt door Girolamo da Pietrasanta (14e eeuw).
In de rechterzijbeuk staat een prachtige doopvont gemaakt door Giroldo da Como 1n 1267. Het beeldhouwwerk stelt - hoe kan het ook anders - scènes uit het leven van Johannes de Doper voor. Het beeldhouwwerk op het tabernakel in het midden van de doopvont (patriarchen en profeten, met bovenop Christus) dateert uit 1447.
Op het altaar in de linkerzijbeuk is een prachtige Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie te zien die duidelijk verwant is aan de beroemde Maestà van Duccio di Buoninsegna (Dommuseum, Siena). Misschien is het wel een werk van de meester zelf of anders van een begaafde leerling.
Een deur links van het altaar geeft toegang tot de onderaardse reliekenkapel met onder meer een reliekschrijn uit de 14e eeuw van Sint-Cerbonius in de vorm van een tempeltje gemaakt door een goudsmid uit Siena.
In de absis achter het altaar staat de tombe van Sint-Cerbonius. Cerbonius, afkomstig uit Afrika, was bisschop van Populonia. Hij stierf op 10 oktober 575. De marmeren sarcofaag dateert uit 1324 en werd gemaakt door de uit Siena afkomstige Goro di Gregorio.


Palazzo del Podestà of Palazzo Pretorio (Piazza Garibaldi, tegenover de Dom). Het gebouw van travertijn werd gebouwd vanaf 1230. De romaanse gevel met wapens van podestà's (burgermeesters) heeft op de tweede en derde verdieping fraaie tweelichtvensters. Het palazzo is nu het archeologische museum van Massa Marittima.


Het Palazzo Comunaleis een gebouwencomplex ontstaan door de samenvoeging van twee woontorens uit de 13e en 14e eeuw. Het middenstuk dat de twee torens verbindt is uit de 14e eeuw.
In het paleis is de zogenaamde kapel van de prioren uit 1525 waarvan het plafond met fresco's is beschilderd. In deze kapel bevond zich de Maestà van Ambrogio Lorenzetti die nu te zien is in de Pinacotheek van het Palazzo del Podestà.


Arco dei Senesi (piazza Matteotti)
Grote boogbrug gebouwd in 1337 door de Siënezen om het bestaande fort te verbinden met het nieuwe fort van de Siënezen.


Fort van de Siënezen
Gebouwd vanaf 1335 door de Siënezen om het hoge deel van de stad met het lage deel te verbinden. Het werd in 1774 gedeeltelijk verwoest en vrijwel geheel afgebroken in 1845 om plaats te maken voor het ziekenhuis van S. Andrea.


Palazzo delle Armi
Renaissancepaleis uit 1443 dat dienst deed als gemeentelijk wapendepot. Nu is het een museum voor kunst en geschiedenis van de mijnbouw.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Grosseto
Gemeente:
Massa Marittima
Openstelling:
Altijd toegankelijkMassa Marittima (GR, Toscane, ItaliŽ)

Massa Marittima (GR, Toscane, ItaliŽ)

Massa Marittima (GR, Toscane, ItaliŽ)

Massa Marittima (GR, Toscane, ItaliŽ)

Massa Marittima (GR, Toscane, ItaliŽ)


nr: 109549 - 2164 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.