2 sterren

Montefioralle (Greve in Chianti)

Montefioralle (Greve in Chianti)

Montefioralle (Greve in Chianti) | Toscana | Italia


Montefioralle (Greve in Chianti)

Montefioralle is een heel klein maar schilderachtig gehucht dat prachtig is gelegen op een heuveltop boven het Valle di Greve in de Chianti-streek. De plaats was al in de oudheid bewoond. In de middeleeuwen was het kasteel de woonplaats van de familie Buontalenti. In de strijd tussen Florence en Siena was het van strategisch belang.
Het dorp is nog geheel ommuurd. De bebouwing van Montefioralle is aangepast aan de ovale ommuring. Een deel van de stadsmuur en de wachttorens werden verwoest bij de belegering door keizer Karel V. De huizen die daarna zijn gebouwd, bestaan voor een deel uit stenen afkomstig uit deze torens.
De oorspronkelijke naam van het stadje was 'Monteficalle', wat waarschijnlijk 'vijgenberg' betekent, een verwijzing naar de vele vijgenbomen in de streek maar de naam werd op verzoek van de bewoners veranderd in de tijd van groothertog Peter Leopold. De streek is nu vooral bekend om zijn wijnbouw (Chianti).
Enkele restanten van stadstorens zijn omgebouwd tot woningen.
Door het dorp loopt één ringvormige straat rond de kerk Santo Stefano. In dit kerkje bevinden zich een 13-eeuwse madonna en Florentijnse schilderijen uit de 14e tot 16e eeuw. Vlak bij de kerk staat het huis dat volgens de overlevering het huis van Amerigo Vespucci was. Op de gevel is een wesp te zien (vespa) en de "V" van de familienaam.
Interessant en schilderachtig is ook de Pieve di San Cresci uit de 11e en 12e eeuw, één van de oudste kerken van de Chianti-streek. Het kerkje ligt even buiten Montefioralle.


Omgeving: Castello di Verrazzano. Het is nu een wijngoed waar men voortreffelijke Chianti maakt maar het kasteel is vooral bekend omdat hier de familie woonde waar de ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano (1485–1528) uit is voortgekomen. Hij was de eerste Europeaan die de kust van Noord-Amerika verkend heeft, inclusief New York Harbor.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Firenze
Gemeente:
Montefioralle (Greve in Chianti)
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109544 - 1825 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.