2 sterren

Castiglion Fiorentino

Castiglion Fiorentino

Castiglion Fiorentino | Toscana | Italia


Castiglion Fiorentino

Castiglion Fiorentino ligt 17km ten zuiden van Arezzo en is een aardig oud stadje, gelegen op een helling aan de voet van een kasteel. Het historische centrum ligt binnen stadsmuren die in de 13e eeuw zijn gebouwd en in de eeuw daarop zijn verruimd en versterkt met torens. Het heeft zijn middeleeuwse stadsstructuur met smalle straatjes en oude huizen en paleizen goed bewaard.


Uit opgravingen blijkt dat de plaats al door de Etrusken werd bewoond.
In een document uit 1014 wordt zij Castillione Aretino genoemd want toen hoorde ze bij Arezzo. De huidige naam heeft het stadje sinds 1384, toen het onder het gezag van Florence kwam.


Het centrale plein is aangelegd in de renaissance. Aan de dalkant staat de zogenaamde Logge del Vasari, een loggia uit de 16e eeuw. Op de wanden wapenschilden van podesta's en commissarissen en een oud fresco dat de Verkondiging voorstelt.


Tegenover de Logge del Vasari staat het Palazzo comunale, gebouwd aan het begin van de 16e eeuw op het oude Palazzo dei Priori, maar grotendeels vernieuwd in 1935.


Kasteelcomplex en Pinacoteca Comunale
In het kasteelcomplex is sinds 1991 een interessante verzameling ondergebracht van schilderijen die afkomstig zijn uit kerken in Castiglion en omgeving. De toegang is te bereiken via het straatje rechts naast het Palazzo comunale.
Het kasteel werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw maar daarna regelmatig verbouwd. Opvallend is de zware toren met daar bovenop de veel jongere klokkenstoel. Binnen de kasteelmuren bevindt zich ook de kerk van S. Angelo(1532) waarin schilderijen en edelsmeedkunst is ondergebracht.


Palazzo Pretorio en archeologisch museum
In het Palazzo Pretorio, naast de kerk van S. Angelo, bevindt zich het archeologische museum, met vondsten uit de omgeving. Er is ook een route door de ondergrondse ruimtes. Op de plaats van het kasteel bevond zich in de oudheid tijd de akropolis van de stad. Daarvan zijn interessante overblijfselen in het museum te zien, zoals een terracotta fries van een tempel.


Chiesa della Buona Morte
Klein, eenbeukig kerkje uit de 16e eeuw met een beeld van de geseling van Christus (1617) en een mooi houten cassettenplafond.


Chiesa di S. Agostino
Het gebouw dateert uit de 13e eeuw. De klokkentoren werd in de 16e eeuw verhoogd. Eenbeukig kerkje met drie koorkapellen. Op 1 september 2014 sortte het houten dak van de kerk in.


Voormalige kerk Santo Stefano (San Lazzo)
Gewijd omstreeks 1350 en in de 18e eeuw in barokstijl verbouwd. Nu een podium voor culturele activiteiten. De kerk heeft een eenbeukig interieur en een frescocyclus die door verschillende kunstenaars is gemaakt in de 14e en 15e eeuw.


Vanaf het hoofdplein bereikt men via de Via S. Michele (naar het zuiden) en de Via San Giuliano (linksaf) een pleintje met drie kerken: de collegiale kerk S. Giuliano (herbouwd in de jaren 1840-53 in neoklassieke stijl); daarnaast de Pieve vecchia (1451, maar ingrijpend verbouwd); en de Chiesa del Gesù (of Oratorium van het Heilig Sacrament, 1545), achter de Pieve.


Collegiata di San Giuliano
Een neoclassicistisch gebouw met vele kunstwerken: Maestà (tronende Maria, eind 13e eeuw, Segna di Bonaventura); Tronende Maria met heiligen (Bartolomeo della Gatta, 1486); Aanbidding (Lorenzo di Credi); enkelen reliëfs uit de school van Della Robbia.
In de sacrestie bevindt zich de 17e-eeuwse graftombe van Neri Dragomanni, in veelkleurig marmer, afkomstig uit de Kapel van de Rozenkrans van de Pieve Vecchia.


Pieve Vecchia
Dit kerkje is interessant vanwege een Kruisafname, een fresco van Luca Signorelli (1483) en een ander fresco dat de Graflegging voorstelt. In de achterwand een reliëf uit de school van Della Robbia dat de Doop van Christus voorstelt.


Chiesa del Gesù
Deze kerk is gebouwd halverwege de 16e eeuw. Ervoor staat een elegante loggia in renaissancestijl. In het interieur maniëristische versieringen en een cassettenplafond uit het begin van de 17e eeuw. Verder een mooi triomfkruis uit het begin van de 16e eeuw en enkele andere mooie schilderijen en beelden.


Chiesa della Madonna della Consolazione (Via della Consolazione)
Even buiten de muren van het oude centrum staat deze achthoekige renaissancebouw van halverwege de 16e eeuw. Het is van zo'n afgewogen schoonheid dat sommigen vermoeden dat het van een belangrijke architect is, misschien Vasari of Antonio da Sangallo de jonge. Het gebouw is gebouwd rond een kleine tabernakel waarin een beeltenis is geschilderd van een Maria met het kind Jezus (Maestà), wellicht door Luca Signorelli of een van zijn leerlingen.


Pieve dei Santi Ippolito e Cassiano (chiesa dei Cappuccini), Retina (Via della Casina 97, 1,5 km naar het oosten)
Deze kerk dateert uit de 11e eeuw, raakte vervolgens in verval en werd in de 16e eeuw weer in gebruik genomen door Kapucijner monniken. Uit beide bouwperioden zijn elementen zichtbaar.


Kerk en kruisgang van Sint-Franciscus (Piazza San Francesco, aan de noordkant van de stad).
Deze kerk heeft een eenvoudige zandstenen gevel. Het interieur volgt het schema van veel kleine bedelordekerken: eenbeukig, open dakstoel en drie absiden op een vierkant plattegrond en een kruisgewelf. De kerk heeft goede kunstwerken, onder meer van Vasari (Maria met kind en heiligen, 1548); erg mooi is het grote houten crucifix op het hoogaltaar en het 17e-eeuwse houten beeld van de gegeselde Christus.
De rechthoekige kruisgang heeft een dubbele zuilengang in de Toscaanse orde


Castello di Montecchio Vesponi
In de omgeving van Castiglion Fiorentino zijn veel resten van kastelen te vinden maar er is vaak veel fantasie voor nodig om voor te stellen hoe die er in de middeleeuwen hebben uitgezien. Dat geldt minder voor het Castello di Montecchio, op een heuvel, twee kilometer ten zuiden van Castiglion (langs de weg naar Cortona). Tijdens het bewind van de Florentijnen werd het in leen gegeven aan de condottiere (aanvoerder van een huurlingenleger) John Hawkwood (Giovanni Acuto). Te zien zijn nog de ringmuur met acht torens, de buitenmuren van de zaalbouw, een hoge toren en resten van woningen en van een kerk. De torens en de muren zijn sinds de 13e eeuw nauwelijks meer veranderd en daarom wordt het kasteel wel beschouwd als één van de meest gave voorbeelden van middeleeuwse vestingbouw in Toscane.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Toscana
Provincie:
Arezzo
Gemeente:
Castiglion Fiorentino
Openstelling:
Altijd toegankelijkCastiglion Fiorentino,Toscane, ItaliŽ


nr: 109539 - 1760 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.