2 sterren

Castiglione Olona

Castiglione Olona

Castiglione Olona | Lombardia | Italia


Niet ver van Milaan, in een gebied waarvan het aanzien wordt bepaald door industrie, wegen, verspreide huizen en bedrijfspanden, ligt aan het riviertje de Olona dit kleine renaissancestadje dat een oase is van rust en kunst. Castiglione is één van die zeldzame plekken waar de geest van de renaissance nog leeft en waar het optimisme en de geestdrift van de vroege 15e eeuw zichtbaar zijn.
In de middeleeuwen werd het gedomineerd door een kasteel op de heuvel bij de huidige Collegiata maar dat werd in 1513 verwoest. Zijn renaissance-uiterlijk dankt het stadje aan kardinaal Branda Castiglioni die behalve bisschop en graaf van Veszprém (Hongarije) en bisschop van Piacenza, ook Kardinaalpriester van San Clemente en vertegenwoordiger van de paus was. Hij stichtte de Collegiata, de Chiesa di Villa, een school voor grammatica en zang, een armenhuis en een nieuw onderkomen voor zijn familie. Hij liet vooraanstaande Toscaanse kunstenaars komen om de gebouwen te versieren.
Het Palazzo Branda Castiglioni is nu stadsmuseum (museo civico). Het heeft een mooie grote zaal en enkele rijk gedecoreerde ruimtes.
De Chiesa di Villa (omstreeks 1430) is gebouwd in de stijl van de vroege renaissance en laat overduidelijk de invloed zien van de Florentijnse architect Filippo Brunelleschi.
De Collegiata (gewijd in 1425) is nog gebouwd in gotische stijl. In het koor van deze kerk bevinden zich zeer interessante fresco's van Toscaanse meesters, onder meer van Masolino da Panicale. Links in het koor is het graf van kardinaal Brandea Castiglioni. Het zogenaamde Baptisterium (enkele tientallen meters links naast de kerk) is in werkelijkheid een kapel in een oude kasteeltoren. De fresco's in deze doopkapel behoren tot de topstukken van de vroege renaissance. Ze zijn in 1435 geschilderd door de Florentijnse schilder Masolino da Panicale en stellen scènes uit het leven van Johannes de Doper voor, namelijk de Prediking, de Doop van Christus, het Banket van Herodes en het aanbieden van het hoofd van Johannes aan Herodias.


Verder is er in Castiglione een museum van plastic kunst, een goedbewaarde Lombardische hoeve en een middeleeuwse brug over de Olona.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lombardia
Provincie:
Varese
Gemeente:
Castiglione Olona
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109446 - 1490 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.