2 sterren

Cornello dei Tasso (Camerata Cornello)

Cornello dei Tasso (Camerata Cornello)

Cornello dei Tasso (Camerata Cornello) | Lombardia | Italia


Cornello is een heel klein dorp van middeleeuwse oorsprong dat zowel met zijn structuur als met zijn afzonderlijke gebouwen het beeld oproept van een pre-industriële, agrarische gemeenschap. Auto's kunnen het dorp niet bereiken en moeten worden achtergelaten op een parkeerplaats beneden bij de rivier de Brembo of op de hoogte van het dorp, op vijf minuten loopafstand.
De huizen van het dorp zijn gegroepeerd aan weerszijden van een centrale as die evenwijdig loopt aan de rivier. Aan de westkant van deze as, de bergkant, staan de herenhuizen die ooit eigendom waren van de voorname families. Aan de oostkant, richting de rivier, staan kleine huisjes langs een gedeeltelijk overwelfd straatje.
Cornello is volgens de traditie de geboorteplaats van de dichters Bernardo Tasso (1493-1569) en zijn zoon Torquato Tasso (1544-'95), de schrijver van Jeruzalem Bevrijd, een (in Italië) beroemd episch gedicht.
De familie Tasso had in de 14e eeuw een koeriersdienst opgericht die lange tijd het monopolie had op de postdienst in Europa. Het is zeker dat hiervan de Duitse tak van de Thurn-und-Taxis afstamt die in Regensburg verbleef en tot 1867 de keizerlijke post verzorgde. Een klein museum is aan de familie Tasso en de geschiedenis van de postdienst gewijd: Il Museo dei Tasso e della Storia Postale.
Bovenaan het dorp staat het aardige kerkje van Sint-Cornelius en Ciprianus (12e-eeuw) met 15e-eeuwse fresco's.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lombardia
Provincie:
Bergamo
Gemeente:
Cornello dei Tasso (Camerata Cornello)
Openstelling:
Altijd toegankelijk
nr: 109437 - 1045 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.