3 sterren

Rivello

Rivello

Rivello | Basilicata | Italia


Rivello

Se Rivello fosse in piano, sarebbe meglio di Milano, ma dato che è in collina, è meglio di Torino (...e siccome è tutto scale..... è peggio di Rotale).


(Als Rivello in de vlakte lag, was het beter dan Milaan, maar omdat het in de heuvels ligt, is het beter dan Turijn ... en aangezien het uit louter trappen bestaat, is het nog erger dan Rotale (Rotale is een buurgemeente).


Rivello is een burchtstadje dat buitengewoon schilderachtig in de heuvels ligt. De bebouwing is heel homogeen en Rivello ziet er van een afstand goed geconserveerd uit. Een eenmaal in het stadje wordt duidelijk dat dat slechts schijn is want daar is men (in 2012) nog altijd druk bezig de enorme schade te herstellen die een aardbeving in september 1998 heeft aangericht. Dat herstellen bestaat dikwijls uit het uitbreken van alle vloeren en binnenmuren van de gebouwen en het vervangen daarvan door moderne, betonnen vloeren en muren - nieuwbouw in een oud jasje dus. De bewoners van voor de aardbeving zijn grotendeels vertrokken en van het oorspronkelijke dorpsleven is niets meer over. Desondanks is deze over de heuvels gedrapeerde doolhof van stegen en straatjes nog altijd fascinerend en een bezoek waard. Het hele stadje heeft zelfs de status van nationaal monument.
Rivello ligt in het gebied waar Longobarden en Byzantijnen tijdens de Byzantijnse oorlog fel streden om de macht (lees de geschiedenis) en de Byzantijnse invloed is er altijd groot gebleven.


Interessante monumenten zijn de kerken Santa Barbara (met Byzantijnse elementen) en San Michele dei Greci (Byzantijnse stijl en barok portaal).


Van kunsthistorisch belang is het voormalige klooster van de Frati Minori Osservanti uit de 15e eeuw. De kerk heeft een mooi portaal en met houtsnijwerk versierde koorbanken van Ilario Montalbano. Het houtsnijwerk toont scènes uit het dagelijkse leven in deze streek.


Rivello is bekend om zijn "calderai", ketelmakers, die naar verschillende plaatsen in Italië maar ook naar Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn geëmigreerd en daar hun ambacht hebben voortgezet.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Basilicata
Provincie:
Potenza
Gemeente:
Rivello
Openstelling:
Altijd toegankelijkRivello (Basilicata, ItaliŽ)

Kerk San Michele, Rivello (Basilicata, ItaliŽ)

Rivello (Basilicata, ItaliŽ)

Rivello (Basilicata, ItaliŽ)

Rivello (Basilicata, ItaliŽ)


nr: 109310 - 1661 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.