4 sterren

Scanno

Scanno

Scanno | Abruzzo | Italia


Scanno

Scanno ligt op 1050 meter hoogte in het hoge deel van het Valle del Sagittario en in het Parco Nazionale d'Abruzzo. Met zijn homogene, goed geconserveerde en rijke architectuur en met zijn grote aantal kerken, is Scanno een van de mooiste burchtstadjes van Italië. Het stadje was vele eeuwen een van de belangrijkste centra van de schapenteelt in Italië en tot de twintigste eeuw was het daardoor zeer welvarend.
Scanno heeft altijd kuddes en zomerweiden gekend. In de lange winters van Scanno was het echter onmogelijk de kuddes van voedsel te voorzien en gezond te houden. De grote explosie van de schapenteelt kwam daardoor pas toen de schapenfokkers van Scanno weidegronden in het driehonderd kilometer zuidelijker gelegen Apulië wisten te bemachtigen. Dat was in de 15e eeuw. Ieder najaar trokken de herders voortaan met hun kuddes in een dag of vijftien naar Apulië om in juni van het volgende jaar weer naar huis terug te keren (transumanza). Negen maanden per jaar was Scanno een stad zonder mannen. Zo bepaalden de schapen het ritme van het leven: het werk, de feesten, de huwelijken en de geboortes.
De vroegere rijkdom is nog goed te zien aan de historische architectuur. Opvallend veel gebouwen zijn rijk versierd met loggia's, portalen en raamlijsten. Er zijn mooie pleintjes en fonteinen. De meeste stegen zijn steil en van treden voorzien. Op veel plaatsen zijn de stegen overwelfd en lopen onder de huizen door.
Het gebouw dat uit kunsthistorisch oogpunt het meest interessant is, is de kerk Santa Maria della Valle. In het inferieur een preekstoel en biechtstoelen van hoge kwaliteit uit de 18e eeuw.
Nu is Scanno het toeristische centrum van de regio. Het nadeel daarvan is dat naast het oude centrum nieuwe gebouwen zijn neergezet maar het voordeel is dat Scanno druk en levendig is. Scanno heeft een stoeltjeslift naar de Monte Rotondo waar in de winter geskied kan worden.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Abruzzo
Provincie:
L'Aquila
Gemeente:
Scanno
Openstelling:
Altijd toegankelijkScanno (Abruzzen, ItaliŽ)

Rommelmarkt, Scanno (Abruzzen, ItaliŽ)

Scanno (Abruzzen, ItaliŽ)

Heiligenbeelden in Scanno (Abruzzen, ItaliŽ)

Scanno (AQ, Abruzzen, ItaliŽ)


nr: 109287 - 1292 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.