4 sterren

Pacentro

Pacentro

Pacentro | Abruzzo | Italia


Pacentro

Pacentro ligt op 690 meter hoogte op de kam van een uitloper van de Montagne del Morrone, aan de ingang van het Valle Peligna, niet ver van Sulmona.
Het is een van de best bewaarde en meest complete burchtstadjes van Italië. De compacte, tegen de helling opgestapelde bebouwing wordt doorkruist door smalle straten en steile stegen en trappen.
Het centrale plein voldoet met bar, fontein en barok kerkportaal aan alle Italië-clichés.
Het meest karakteristieke monument van Pacentro is het Castello Cantelmo, dat bestaat uit een complex van drie vierkante torens (14e eeuw) die zijn geplaatst op een vierkant grondvlak dat is omgeven door een diepe gracht. Verder zijn er drie ronde torens die deel uitmaken van de ommuring (15e eeuw).
De parochiekerk, gewijd aan S. Maria Maggiore of Santa Maria della Misericordia, bestaat uit drie beuken die zijn gescheiden door achthoekige pilasters. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de 15e eeuw maar de altaren zijn later toegevoegd (in de 16e en 17de eeuw). De oorspronkelijke gevel dateert eveneens uit de 15e eeuw maar werd in de late 16e eeuw verbouwd.
Ook de Chiesa dell'Immacolata de moeite van het bezichtigen waard; en dan vooral de kruisgang met 17de-eeuwse fresco's.


Het stadje is verder bekend als bakermat van de familie Ciccone, de voorouders van de zangeres en Queen of Pop Madonna.


Corsa degli Zingari
Het bekendste evenement van Pacentro is de "Corsa degli Zingari", een hardloopwedstrijd die blootsvoets wordt gelopen en plaatsvindt op de eerste zondag van september ter ere van de Madonna di Loreto. De jongemannen van de stad klimmen dan op de heuvel genaamd Colle Ardinghi, die zich voor het stadje bevindt. Op het teken van de klok van het Mariakerkje beginnen zij zo snel mogelijk het steile en slechte pad af te rennen naar de kerk, waarbij zij onvermijdelijk verwondingen oplopen. Dit oeroude ritueel, dat volgens sommigen afstamt van Romeinse riten, werd volgens de legende door de aanvoerder Giacomo Caldora gebruikt om de sterkste mannen te vinden voor zijn huurlingenleger.


Emigratie
In de eerste jaren na de tweede wereldoorlog is in Pacentro, zoals in zoveel stadjes in Italië, een uitstroom op gang gekomen van mensen die werkgelegenheid zochten in de grote steden van Italië of van het buitenland. In het noordoosten van Ohio in de verenigde Staten woont nog een grote gemeenschap van afstammelingen van mensen die toen de Abruzzen hebben verlaten en die nog steeds de tradities van de Abruzzen in ere houden. Gaetanon en Michelina Ciccone, de grootouders van de zangeres Madonna, emigreerden uit Pacentro naar de Verenigde Staten in 1919.
Informatie
Land:
Italia
Regio:
Abruzzo
Provincie:
L'Aquila
Gemeente:
Pacentro
Openstelling:
Altijd toegankelijkPacentro (Abruzzen, ItaliŽ)

Pacentro (Abruzzen, ItaliŽ)

Pacentro (Abruzzen, ItaliŽ)

Pacentro (Abruzzen, ItaliŽ)

Pacentro (Abruzzen, ItaliŽ)


nr: 109281 - 2359 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.