2 sterren

Tempio di Portuno

Tempel van Portunus

Roma | Lazio | Italia


De tempel van Portunus (lange tijd Tempel van Fortuna Virilis genoemd) werd waarschijnlijk al in de zesde eeuw voor Christus opgericht maar zijn huidige voorkomen dateert uit de tweede eeuw voor Christus en ook daarna is de tempel nog herhaaldelijk verbouwd.

De tempel was gewijd aan Portunus, de Romeinse god van de havens, en staat bij de Tiber, op de plaats waar de eerste rivierhaven van Rome was (de Portus Tiberinus) en het eerste marktplein (het Forum Boarium).

De tempel staat op een hoog gemetseld podium dat is bekleed met platen travertijn. De trap voor de tempel is gereconstrueerd.

Het voorportaal (de pronaos) heeft zes gecanneleerde Ionische zuilen (vier breed en twee diep). De cella is van tufsteen en versierd met pilasters die een voortzetting zijn van het ritme van de zuilen van de voorhal. De zuilen en halfzuilen waren bepleisterd en geschilderd zodat ze van marmer leken.

Deze tempel is bijzonder goed bewaard gebleven. Zelfs kwetsbare delen als het hoofdgestel met een kroonlijst zijn op veel plaatsen nog intact.

De tempel werd in de negende eeuw in gebruik genomen als kerk (Santa Maria Egiziaca) en dat verklaart waarom hij niet is vernield. De verbouwingen werden in de 20ste eeuw verwijderd.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Ragusa
Gemeente:
Roma
Adres:
Via di Ponte Rotto, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigen
nr: 109258 - 2696 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.