2 sterren

Tempio di Ercole Vincitore

Tempel van Hercules Invictus

Roma | Lazio | Italia


Tempel van Hercules Invictus

Op de plaats waar het eerste marktplein van Rome was (het Forum Boarium), vlakbij de Tiber, waar op die plaats in de oudheid een rivierhaven was (de Portus Tiberinus), staat de ronde Tempel van de Onoverwonnen Hercules (Hercules Invictus). Men heeft lang gedacht dat de tempel aan Vesta was gewijd, vanwege de ronde vorm die ook de Vestatempel op het forum heeft, maar een inscriptie op een blok marmer dat misschien het voetstuk was van het cultusbeeld wijst op de wijding aan Hercules. De tempel dateert waarschijnlijk uit de tweede eeuw voor Christus maar werd in de tijd van Tiberius grondig gerestaureerd. Het is het oudste gebouw in Rome dat van marmer is gemaakt. Grieks marmer nog wel. De tempel had twintig Korinthische zuilen en staat op een travertijnen basement met treden. Helaas is van het architraaf en het fries niets bewaard gebleven en rust het dak (uit 1996) weinig elegant op de kapitelen. De tempel werd in de middeleeuwen als kerk gebruikt (eerst de Santo Stefano delle Carrozze en in de 17de eeuw aan Santa Maria del Sole) en is daardoor zo goed bewaard gebleven.


Dat Hercules op het Forum Boarium, de veemarkt werd vereerd heeft wel een zekere logica, want volgens de mythe zou hij hier in de buurt de reus Cacus hebben verslagen nadat deze zijn runderen had gestolen. Hercules werd daardoor beschouwd al de beschermer van herders en veehandelaren.


Het bouwwerk wordt ook wel de Tempel van Hercules Olivarius genoemd omdat Hercules ook de beschermer van de olijfoliehandelaren was, het beroep van de vermoedelijke stichter van de tempel: Marcus Octavius Herennius.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Piazza della Bocca della Veritŗ, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigen
nr: 109257 - 3896 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.