1 ster

Basilica Giulia

Basilica Julia

Roma | Lazio | Italia


Basilica Julia

Op het Forum Romanum, tussen de tempel van Castor en Pollux en die van Saturnus ligt het terrein waar de Basilica Julia stond. Veel meer dan wat traptreden en basementen van kolommen is er niet meer te zien, dus hier is veel fantasie voor nodig.
Dit was het grootste (101 x 49 m) en meest imposante gebouw van het Forum Romanum. Basilica's waren in de Romeinse tijd in gebruik voor handelsdoeleinden en voor rechtspraak. Van de basilica Julia weten we dat er onder meer de Centumviri (de 'honderdmannen', een bijzonder gerechtshof voor eigendomsrecht en erfrecht) in waren gevestigd.
De Basilica Julia werd gebouwd op de plaats waar voorheen de Basilica Sempronia (de oudste basilica van Rome) en een rij winkeltjes stonden. Ook zijn er resten gevonden van een privťwoning die, als we Livius mogen geloven, misschien wel het huis van Scipio Africanus was. Caesar begon de bouw en onder Augustus werd die voltooid. Daarna werd het gebouw tot tweemaal toe door brand verwoest (12 v.C. en 283 n.C.) en opnieuw opgebouwd.
Het gebouw bestond uit een grote ruimte die aan alle kanten omgeven was door een dubbele galerij. De kant die naar het plein was gekeerd, de gevel dus, had twee verdiepingen van arcaden die bestonden uit boogopeningen die van elkaar waren gescheiden door pijlers. Die pijlers waren voorzien van pilasters (halfzuilen).
Op de trappen voor de basilica zijn talrijke tabulae lusoriae (speelborden) in het steen gekrast waar mensen de tijd verdreven met spelletjes.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Foro Romano 4, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
nr: 109248 - 5162 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.