2 sterren

Basilica di Porta Maggiore

Basiliek van de Porta Maggiore (Onderaardse basiliek van de Porta Maggiore )

Roma | Lazio | Italia


De onderaardse basiliek, vlakbij de Porta Maggiore (basilica sotterranea di Porta Maggiore), werd bij toeval ontdekt op 23 april 1917 toen de grond onder het spoor dat er overheen loopt, wegzakte na instorting van een deel van het gewelf. De basiliek werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en bevindt zich meer dan zeven meter onder het straatniveau. Vanaf de oorspronkelijke ingang leidde een gang met een tongewelf naar een vestibule. Links in die vestibule was de doorgang naar de grote zaal. Van de gang is alleen het laatste deel bewaard gebleven, maar de vestibule en zaal zijn vrijwel ongeschonden. De zaal is ongeveer twaalf meter lang, negen meter breed en zeven meter hoog. De ruimte is door twee maal drie pijlers in drie beuken verdeeld die zijn overwelfd met een tongewelf. De drie beuken zijn even hoog. Het middenschip is met een halfronde apsis afgesloten.
Het plaveisel bestaat uit een zwart/wit-mozaïek met geometrische vormen. De wanden en gewelven zijn versierd met fraai stucwerk en fresco’s die mythologische scènes, mystieke rituelen, landschappen, planten, dieren en scènes uit het dagelijks leven voorstellen.
De basilicale plattegrond loopt vooruit op die van de latere christelijke kerken.
Het is onzeker waarvoor de ruimte werd gebruikt. Veel deskundigen houden het op een cultusruimte van een neo-pythagoreïsche sekte.

Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Piazzale Labicano Roma RM, Lazio 00182 Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Archeologisch gebied. Niet toegankelijk
Site van de Romeinse monumentenzorg.:
http://archeoroma.beniculturali.it/
nr: 109225 - 2008 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.