2 sterren

Tempio di Antonino e Faustina

Tempel van Antoninus en Faustina

Roma | Lazio | Italia


Tempel van Antoninus en Faustina

De best bewaarde tempel op het Forum Romanum is die van Antoninus en Faustina. De tempel werd in de middeleeuwen verbouwd tot de kerk, de San Lorenzo in Miranda, en is daardoor zo goed bewaard gebleven. De gevel van de kerk is naderhand nog eens verbouwd, in barokstijl (1601-1614) en ook het interieur is barok verbouwd. De deur zit op het toenmalige bodemniveau, 12 meter hoger dan nu!
De tempel werd gebouwd in 141 n.C. aan de Via Sacra op bevel van Antoninus Pius ter ere van zijn gestorven en vergoddelijkte echtgenote Faustina de Oudere. Op het architraaf staat:

DIVAE FAUSTINAE EX S.C.
(Aan de vergoddelijkte Faustina, bij decreet van de senaat

Na de dood van de keizer in 161 werd de tempel ook aan hem gewijd en werd de eerste regel van de inscriptie op het fries toegevoegd.

DIVO ANTONINO ET (Aan de vergoddelijkte Antoninus en..)

De tempel staat op een hoog tufstenen podium. De huidige trap is een bakstenen reconstructie op de antieke basis. Hier en daar zijn er wat originele stukken marmer in verwerkt. Voor de trap staat de bakstenen romp van het altaar. De pronaos (voorhal) bestaat uit tien zuilen van 17 m hoog, uit ťťn stuk cipollino-marmer, afkomstig van het Griekse eiland Euboea. De basementen en kapitelen waren Korinthisch en gemaakt van wit marmer. De cella is gemaakt van tufsteen, maar was ongetwijfeld bekleed met marmer. Ook het fries is van marmer. Op de lange zijden is het versierd met griffioenen tussen 'kandelaars'.
Op de derde zuil van links op de gevel is wat graffiti bewaard gebleven. Onder meer Hercules in gevecht met de NemeÔsche leeuw.
Bovenin de zuilen zijn schuine groeven te zien. Dat zijn de sporen van kabels waarmee men heeft geprobeerd de zuilen om te trekken en de tempel te laten instorten, om daarna het bouwmateriaal opnieuw te kunnen gebruiken. Dat is - zoals we zien - niet gelukt.
Teruggevonden brokstukken van beelden, wellicht van Faustina en Antoninus, worden voor de tempel tentoongesteld.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Via in Miranda 10, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigen
Beschrijving van Rome in de oudheid.:
https://www.belpaese.nl/B2SGESRR.HTMLTempel van Antoninus en Faustina (Rome)

Tempel van Antoninus en Faustina (Rome)

Tempel van Antoninus en Faustina (Lazio, Rome)


nr: 104504 - 5896 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.