2 sterren

Mausoleo di Augusto

Mausoleum van Augustus

Roma | Lazio | Italia


Tegenover de huidige locatie van de Ara Pacis bevinden zich de restanten van het praalgraf van keizer Augustus en zijn familie. Al vanaf het begin werd het bouwsel aangeduid met het woord mausoleum en daardoor werd duidelijk een relatie gelegd met de praalgraven van vorsten uit het oosten. Het woord mausoleum komt namelijk van Maussollos, een Perzische gouverneur van CariŽ die in de vierde eeuw v.C. voor zichzelf in Halicarnassus een enorm praalgraf liet bouwen dat tot de zeven antieke wereldwonderen werd gerekend. Maar ook Alexander de Grote had een monumentale graftombe in AlexandriŽ.

Wat de vorm betreft zag het Mausoleum van Augustus er meer uit als een Etruskische grafheuvel (tumulus) wat ook meer past bij Augustus' streven aan te sluiten bij de eigen (bescheiden) geschiedenis.

Het bouwsel is in de loop van de geschiedenis veelvuldig verbouwd. Eerst tot fort door de familie Colonna (dat fort werd Agosta genoemd). Dat fort werd ontmanteld door paus Gregorius IX in 1241. Daarna werd het een travertijngroeve en de resterende klomp steen werd achtereenvolgens wijngaard, tuin, arena en concertzaal (Augusteo). Pas in de jaren 1936-38 werden door het fascistische regime alle toevoegingen verwijderd.

Het oorspronkelijke monument bestond uit een vierkante basis. Voor de ingang van het mausoleum stonden twee Egyptische obelisken. Deze staan nu respectievelijk op het plein achter de Santa Maria Maggiore en op het Quirinaal. Op de vierkante basis stond het ronde monument dat was opgebouwd uit concentrische muren die naar binnen toe hoger werden zodat een kegelvorm ontstond. De concentrische muren waren met elkaar verbonden door radiale muren waardoor ruimtes ontstonden. Die waren niet toegankelijk. Het bouwsel diende hoofdzakelijk ter ondersteuning van een aarden grafheuvel. Alleen in het midden was een ronde gang die kon worden betreden, rond de eigenlijke grafkamer. In het midden was de voet van een kolom die helemaal doorliep tot boven de grafheuvel. Bovenop stond het beeld van de keizer en onderin de voet bevond zich de urn met de as van de keizer. In buitenwand van deze grafkamer waren nissen waar de urnen van andere familieleden stonden.

De kegel had een diameter van 300 Romeinse voet (ca. 87 m) en was in het midden ca. 32 m hoog.

In het mausoleum werden behalve Augustus ook zijn vrouw Livia, zijn kleinzoons Lucius en Gaius Caesar, zijn zus Octavia, zijn schoonzoon Marcellus en tal van andere leden van de Julisch-Claudische familie bijgezet, onder wie de keizers Tiberius, Claudius en Nerva.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Piazza Augusto Imperatore, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Archeologisch gebied. Niet toegankelijk
nr: 104416 - 2522 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.