3 sterren

Domus Augustana

Paleis van Domitianus (Domus Augustana)

Roma | Lazio | Italia


Een groot deel van de Palatijn werd ingenomen door gebouwen die in de tijd van Domitianus waren gebouwd (tussen 81 en 96 n.C.) door de architect Rabirius. Dit 'Paleis van Domitianus' was gedurende de hele keizertijd de residentie van de keizer (de 'Augustus'). Het complex bestond uit een gedeelte met voornamelijk een publieke functie (Domus Flavia) in het noorden, en een gedeelte dat het privťdomein van de keizerlijke familie was (Domus Augustana) in het zuiden.

Domus Augustana

De Domus Augustana was gegroepeerd rond een grote binnenplaats in het oosten en een verzonken peristylium in het westen.

Op de grote binnenplaats was een bassin met daarin een kleine tempel op een podium dat bereikbaar was d.m.v. een brug. Van de zuilengalerij en de gebouwen rond de grote binnenplaats is vrijwel niets bewaard gebleven. De ruÔnes van de het westelijk deel, rond het verzonken peristylium, zijn echter aanzienlijk. Helaas zijn ze niet voor het publiek toegankelijk maar van bovenaf is het mogelijk een aardige indruk te krijgen.

Het peristylium bestond uit een zuilengang van twee verdiepingen. In het midden stond een fontein waarin een motief gemetseld was van schilden. Rond de binnenplaats lagen zalen en nymphaea en aan de dalkant, boven het Circus Maximus, was een monumentale gevel in de vorm van een halfronde nis (exedra).

Het hele paleis was versierd met fresco's, marmerbekleding, zuilen, lijstwerk en vloeren met veelkleurige patronen van ingelegd marmer (opus sectile).

Paedagogium

Ten westen van de grote exedra bevond zich een aanbouw die waarschijnlijk in gebruik was als school voor de keizerlijke bedienden (het paedagogium). Hier zijn resten gevonden van schilderingen maar ook graffiti waarvan er een en biddende figuur voorstelt voor een kruis waar een man aan hangt met het hoofd van een ezel. Erbij staat geschreven: Alexamenos aanbidt zijn God (de Alexamenos-graffito).

Deze en andere vondsten zijn te zien in het Museo Palatino dat is gevestigd in het voormalige klooster dat is gebouwd op de resten van het Domus Augustana.

Hippodromos

Het paleis werd aan de zuidoostkant afgesloten door de hippodroom. Dat gebouw lijkt op een stadion maar was in feite een ommuurde tuin voor de keizer en zijn familie al is het goed mogelijk dat het terrein ook voor de dressuur van paarden werd gebruikt.

Domus Severiana

Ten zuiden van het 'Stadion van Domitianus' op de Palatijn staat de zogenaamde Domus Severiana. Dit gebouw bevatte een thermencomplex dat werd gevoed door een zijtak van het Aquaduct van Claudius (waarvan nog resten zijn te zien) en een later toegevoegde vleugel van het keizerlijke paleis.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Palatino, Roma
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Archeologisch gebied. Beperkt toegankelijk
nr: 104404 - 2994 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.