2 sterren

Arco di Tito

Boog van Titus (Titusboog)

Roma | Lazio | Italia


Boog van Titus (Titusboog)

De boog van Titus staat aan de zuidkant van het Forum Romanum. De triomfboog is bewaard gebleven omdat hij was opgenomen in de middeleeuwse fortificaties van de familie Frangipani. In de jaren 1821-22 is de triomfboog door Valadier gereconstrueerd, waarbij de nieuwe delen van Travertijn zijn gemaakt, terwijl de oorspronkelijke delen van Grieks marmer zijn. De boog ligt op het hoogste punt van de Via Sacra, op de heuvel Velia. De Romeinse weg die we nu zien is opgegraven in de 19e eeuw en ligt op een iets lager niveau dan de weg lag toen de triomfboog werd gebouwd, omdat de huidige weg van vůůr de grote stadsbrand van 64 is. Na die brand werd het straatniveau verhoogd. De triomfboog is door Domitianus opgedragen aan zijn broer en voorganger Titus bij het overlijden van die laatste in het jaar 81. De boog heeft ťťn doorgang en aan beide zijden vier gecanneleerde halfzuilen met composietkapitelen. Daarboven een hoofdgestel en een hoge attiek. Op die attiek is, aan de kant van het Colosseum, de inwijdingstekst volledig bewaard gebleven.

SENATVS
POPVLVSQVE∑ROMANVS
DIVO∑TITO∑ DIVI∑VESPASIANI∑F(ilio)
VESPASIANO∑AVGVSTO

"De Senaat en het Volk van Rome (dragen dit op aan) de vergoddelijkte Titus, zoon van de vergoddelijkte Vespasianus, Vespasianus Augustus."
Aan de forumkant is in de tijd van Pius VII een tekst aangebracht die gaat over de 19e eeuwse restauratie. Aan de buitenkant zijn op de sluitstenen boven de bogen reliŽfs aangebracht van de godin Roma als Amazone (aan de Colosseumkant) en van de Genius van het Romeinse Volk. In de zwikken boven de bogen overwinningsgodinnen met veldtekenen op globes. Aan de colosseumkant is boven de doorgang een klein fries te zien waarop de overwinning van Vespasianus en Titus op de Joden, na de eerste Joodse opstand, in het jaar 70 is afgebeeld, de liggende figuur op het draagbed links stelt de rivier de Jordaan voor die symbool staat voor Palestina. Het gewelf in de doorgang is rijk versierd met cassetten. In het midden daarvan is Titus afgebeeld die door een adelaar naar de hemel wordt gebracht. Aan weerszijden zijn in de doorgang reliŽfs te zien van triomftochten. Aan de kant van de Palatijn zien we een optocht die de keizer voorgaat terwijl hij door de Triomfpoort gaat en de buit uit de tempel van Jeruzalem bij zich heeft: de zilveren trompetten, de Tafel met de Toonbroden en de gouden, Zevenarmige Kandelaar. Op de panelen waren de namen geschilderd van de objecten en van de onderworpen steden. Aan de noordkant, tegen een achtergrond van lictoren met roedenbundels (fasces), zien we Titus op de keizerlijke quadriga, een tweewielige wagen met een vierspan ervoor, gelauwerd door Victoria, de overwinningsgodin, en gevolgd door personificaties van het Romeinse Volk (met ontbloot bovenlijf) en van de senaat (in toga). De godin Roma zelf leidt de paarden.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Foro Romano - Piazzale Romolo e Remo
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Archeologisch gebied. Beperkt toegankelijkBoog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Triomfbogen op het Forum Romanum (Rome)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)


nr: 104241 - 6561 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.