2 sterren

Arco degli Argentari

Boog van de Geldwisselaars

Roma | Lazio | Italia


Boog van de Geldwisselaars

Links van de kerk San Giorgio in Velabro (en deels daarin opgenomen) staat de zogenaamde Boog van de Geldwisselaars (Lat: Arcus Argentariorum, It: Arco degli Argentari). Het was niet echt een boog maar een monumentale toegang tot het Forum Boarium, de veemarkt. De boog werd in 204 opgericht ter ere van Septimius Severus en zijn familie door de geldwisselaars, bankiers en handelaren die daar werkzaam waren, zoals vermeld in de inscriptie. Uit die inscriptie zijn op last van keizer Caracalla (zoon en opvolger van Septimius Severus) de namen van Geta (broer van Caracalla en medekeizer van 209-211) en van Gaius (of Lucius) Fulvius Plautianus (prefect van de Pretoriaanse Garde, vriend en neef van Septimius Severus, schoonvader van Caracalla) en diens dochter Publia Fulvia Plautilla (echtgenote van Caracalla) verwijderd, nadat hij ze alle drie had laten vermoorden omdat hij alleenheerser wilde worden - en blijven. Ook hun afbeeldingen zijn weggehakt. Zo'n wissen van de herinnering van uit de gratie geraakte personen heet in het Latijn een Damnatio memoriae.

De poort (6,80 m. hoog en 5,86 m breed) is aan de onderzijde bekleed met travertijn en verder met marmer en is zeer rijk versierd. Op de hoeken staan pilasters die zijn versierd met acanthusranken en rituele- en militaire symbolen. Ze worden bekroond door Korinthische kapitelen. Op de panelen tussen de kapitelen zijn overwinningsgodinnen en festoenen afgebeeld die hier en daar nog goed zijn te herkennen. De panelen vormen een samenhangend fries. Een ander fries bestaat uit panelen met offerscŤnes die tussen de onderkanen van de pilasters zijn aangebracht. Het grote paneel links stelt een staande figuur voor, wellicht Caracalla. Linksbuiten twee Romeinse soldaten met een gevangen barbaar. Linksbinnen Caracalla terwijl hij een plengoffer brengt op een draagbaar altaar (waarschijnlijk was op de open plek Geta afgebeeld). Rechtsbinnen Septimius Severus en zijn vrouw Julia Domna, die eveneens op het punt staan een plengoffer te brengen . Misschien stond op de weggehakte plek Plautianus.
De boog is de oorsprong van een volks gezegde: "tra la vacca e il toro, troverai un gran tesoro": tussen de koe en de stier zul je een grote schat vinden. Men dacht echt dat er een schat verstopt zat achter de scŤne met de runderen en heeft daarom gaten gehakt om de schat te zoeken.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Via del Velabro 16, 00186 Roma, ItaliŽ
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigenBoog van de geldwisselaars (Rome)


nr: 104238 - 2578 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.