4 sterren

Foro Romano

Forum Romanum

Roma | Lazio | Italia


Forum Romanum

Het dal aan de voet van de Palatijn en het Capitool was oorspronkelijk moerassig, niet geschikt voor bewoning en daarom als begraafplaats in gebruik. Na de aanleg van een afwateringskanaal, de Cloaca Maxima, in de zesde eeuw voor Christus, kon het gebied wel worden bebouwd. Op het nieuwe terrein werden de koninklijke residentie (regia) en het comitium (plek voor de volksvergadering) gebouwd, terwijl op het zuidelijke deel een echte markt kwam. Daarmee werd het forum het centrum van het stedelijke leven.
In de eerste jaren van de republiek (na 509 v.C.) werden de tempels van de Dioscuren en Saturnus toegevoegd. In 367 v.C. volgde de tempel van Concordia. In de tweede eeuw voor Christus werden de basilieken gebouwd en begon het forum zijn definitieve vorm te krijgen. Zeer bepalend voor het stadsbeeld was ook het enorme Tabularium (staatsarchief) tegen de helling van het Capitool, dat in de eerste eeuw voor Christus werd gebouwd. Talrijke gebouwen en monumenten volgden. Een flink aantal daarvan wordt afzonderlijk op deze site besproken. Julius Caesar en Augustus zorgden voor de laatste grote herinrichting. Julius Caesar liet het comitium verwijderen en de Curia en de Rostra's verplaatsen om het Forum Romanum bij zijn eigen forum te laten aansluiten; Augustus sloot met zijn forum de noordoostkant nog verder af. Ook volgende keizers gingen door met bouwen en restaureren (de laatste grote toevoeging was de boog van Septimius Severus), zodat het forum aan het einde van de keizertijd volstond met gebouwen en monumenten.
In 608 werd er de laatste erezuil opgericht (een hergebruikte, dat wel) voor de Byzantijnse keizer Phocas; maar toen waren de gloriedagen van het Forum allang voorbij.
Sommige gebouwen bleven in gebruik als kerk maar de meeste vervielen en raakten gaandeweg bedolven onder puin en aarde totdat een weide (Campo Vaccino) overbleef met wat ruines die boven de aarde bleven uitsteken.
Pas in het begin van de 19e eeuw is men begonnen met het systematisch opgraven van de resten.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Via in Miranda 10, 00186 Roma, Italia
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Archeologisch gebied. Beperkt toegankelijk
Beschrijving van Rome in de oudheid.:
https://www.belpaese.nl/B2SGESRR.HTMLBoog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Boog van Titus (Rome, ItaliŽ)

Triomfbogen op het Forum Romanum (Rome)

Forum Romanum (Rome, ItaliŽ)

Forum Romanum (Rome, ItaliŽ)


nr: 104207 - 1643 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.