3 sterren

Foro di Traiano

Forum van Trajanus

Roma | Lazio | Italia


Forum van Trajanus

Forum van Trajanus

Het forum van Trajanus werd gebouwd tussen 107 en 112 en is het laatste forum dat werd gebouwd in de reeks keizerfora. Het was het grootste en mooiste keizerforum. Om ruimte voor dit forum te scheppen werd de helling van de Quirinaal afgegraven en bebouwd met het complex van de markten van Trajanus, dat tevens dienst deed als versterking van de afgegraven helling. Volgens de inscriptie op de voet van de zuil van Trajanus was de heuvel op die plek net zo hoog als de zuil.

...AD DECLARANDUM QUANTAE ALTITUDINIS MONS
ET LOCUS TANTIS OPERIBUS SIT EGESTUS

Het forum was ontworpen door de beroemde architect Apollodorus van Damascus. Het was 300 m lang en 180 m breed.
De hoofdas van het complex was ten opzichte van het forum van Nerva en dat van Augustus een kwart slag gedraaid. De toegangspoort was bij het forum van Augustus.

Basilica Ulpia

Na de toegangspoort te zijn doorgegaan, kwam de bezoeker eerst op een groot binnenplein met in het midden een ruiterstandbeeld van de keizer. Aan weerszijden waren zuilengalerijen. In het midden daarvan waren, aan beide zijden, halfronde uitbouwen (exedra's). De rechter exedra sloot precies aan bij de nog bestaande exedra van de markt van Trajanus. Van die exedra en van de zuilengalerij zijn nog enkele resten over.
Achter het plein lag de enorme Basilica Ulpia (Ulpius was de familienaam van Trajanus). Ook deze basilica had aan beide zijden een exedra, met dezelfde maten als die van het plein.
Het interieur had vijf beuken die van elkaar gescheiden waren door granieten en marmeren zuilen. Een aantal van die zuilen is opnieuw opgericht. De zuilenrijen liepen ook aan de korte kanten door. Het middenschip had een hoogte van twee verdiepingen met op de eerste verdieping een galerij rondom en daarboven nog een lichtbeuk. Achter de basilica stond de Zuil van Trajanus. Dit monument staat nog steeds, vrijwel ongeschonden, op dezelfde plaats. De zuil stond tussen twee bibliotheken, een Latijnse en een Griekse.
Het complex werd afgesloten door de tempel van de vergoddelijkte Trajanus. Deze tempel werd pas onder Trajanus' opvolger Hadrianus gebouwd.

Zuil van Trajanus

De zuil van Trajanus is bijna 30 meter hoog (100 Romeinse voet) en met het basement en het kapiteel erbij bijna 40 meter. Ze is opgebouwd uit 25 segmenten (tamboeren) met een diameter van 3,50 m van Carraramarmer. In het binnenste is een wenteltrap die door kleine rechthoekige vensters in de wand wordt verlicht. Bovenop stond een beeld van Trajanus maar dat is in de middeleeuwen verloren gegaan en in 1587 vervangen door een beeld van Petrus. In de voet van de zuil werd de gouden urn bewaard met de as van de keizer.
Op de zuil is een reliŽf aangebracht dat eruit ziet als een strook die in de vorm van een spiraal in 23 slagen om de zuil naar boven draait. De strook is onderaan 90 cm hoog en bovenaan 115 cm (ter compensatie van perspectivische verkleining) en zo'n 200 m lang. De keizer is bijna 60 keer afgebeeld temidden van 2500 figuren in scŤnes die betrekking hebben op de veldtichten die Trajanus heeft geleid tegen de DaciŽrs (in het huidige RoemeniŽ) in 101-103 en 107-108. Het verhaal begint met de troepen van Trajanus die over een bootbrug de rivier de Donau oversteken (de Donau is voorgesteld door een bebaarde stroomgod). Verder zien we landschappen met bossen, rivieren, steden en bergen waarin belegeringen plaatsvinden, de keizer zijn troepen toespreekt, krijgsgevangenen worden gemaakt, vijanden zich overgeven, offers worden gebracht, legerkampen en forten worden gebouwd enz. De eerste veldtocht eindigt met de overwinningsgodin Victoria die de overwinning bijschrijft op een schild. Daarna begint de tweede veldtocht met het vertrek van de troepen uit de haven van Ancona.
Nu zijn de voorstellingen op de zuil moeilijk vanaf de grond te onderscheiden maar ooit konden ze ook worden bekeken vanaf de Basilica Ulpia en vanaf de beide bibliotheken die ernaast stonden.

Volgens een legende bleef de zuil gespaard doordat paus Gregorius de Grote (590-604) zo geroerd was door een scŤne waarin Trajanus de moeder van een dode soldaat hielp dat hij God bad om de ziel van Trajanus uit de hel te redden. En zo gebeurde het. Sommigen zeggen zelfs dat de ziel van Trajanus in zijn lichaam terugkeerde zodat Gregorius hem kon dopen.Informatie
Land:
Italia
Regio:
Lazio
Provincie:
Roma
Gemeente:
Roma
Adres:
Via dei Fori Imperiali
Tijdperk:
Oudheid: tijd van Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.)
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigen
Beschrijving van Rome in de oudheid.:
https://www.belpaese.nl/B2SGESRR.HTMLZuil van Trajanus (Rome, ItaliŽ)

Forum van Trajanus (Rome, ItaliŽ)

Keizerfora (Rome, ItaliŽ)


nr: 104206 - 8188 views
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.