Recepten Belpaese

11 BISTECCA ALLA FIORENTINA Toscane (Florence)
Vlees (2 personen) Secondo
T-bone steak van minstens 700 gram. Extra vergine olijfolie, zout en peper.
De Florentijnen vertellen dat hun bistecca zo is genoemd omdat in de tijd van de Medici Engelse soldaten de stukken vlees die hen voorgeschoteld werden beef steak noemden, wat in het Italiaans bistecca werd. Anderen houden het erop dat de steak in de 19e eeuw door Engelse toeristen is ge´ntroduceerd. Hoe het ook zij, de bistecca is nu 100% Toscaans! Voor een Úchte Bistecca fiorentina (die u ook in Italiaanse restaurants maar zelden zult krijgen) heeft u een T-bone steak nodig, dat wil zeggen een entrecote (dunne lende) en een ossenhaas die nog via het T-bone met elkaar verbonden zijn. De runderen waarvan de bistecca wordt gesneden, moeten van het Chiana- of Maremmenras zijn, en natuurlijk in Toscane zijn grootgebracht. De coteletten moeten minstens 700 g. wegen en ongeveer twee vingers dik zijn. Het vlees moet, na te zijn gesneden, enkele dagen op een koele plaats besterven, maar het moet op omgevingstemperatuur zijn als het op de gril gaat.
Als u niet zo makkelijk aan het hier beschreven vlees kunt komen, kunt u ook iets kopen wat er op lijkt.
Bak het vlees op de gril (houtvuur!) 4 a 6 minuten per zijde. Ook de zijkant waar het bot zit moet even worden dichtgeschroeid. Bestrooi het dan met zout en peper en leg het nog heel even terug op het vuur. Begiet het vlees met een scheutje van de allerbeste olijfolie.

Deze pagina wordt automatisch aangemaakt

BACK  Pagina precedente                                             HOME Home