Deze pagina is bestemd om af te drukken. Gebruik de knop onderaan de pagina.
©  belpaese.nl 2012-2018. Dit materiaal (foto's en tekst) is eigendom van Belpaese.nl.
Het mag uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt.
Het mag niet opnieuw door middel van Internet, kopie, druk, of een ander medium worden verspreid.
2 sterren

Arco degli Argentari

Boog van de Geldwisselaars

Roma | Lazio | Italia


Boog van de Geldwisselaars

Links van de kerk San Giorgio in Velabro (en deels daarin opgenomen) staat de zogenaamde Boog van de Geldwisselaars (Lat: Arcus Argentariorum, It: Arco degli Argentari). Het was niet echt een boog maar een monumentale toegang tot het Forum Boarium, de veemarkt. De boog werd in 204 opgericht ter ere van Septimius Severus en zijn familie door de geldwisselaars, bankiers en handelaren die daar werkzaam waren, zoals vermeld in de inscriptie. Uit die inscriptie zijn op last van keizer Caracalla (zoon en opvolger van Septimius Severus) de namen van Geta (broer van Caracalla en medekeizer van 209-211) en van Gaius (of Lucius) Fulvius Plautianus (prefect van de Pretoriaanse Garde, vriend en neef van Septimius Severus, schoonvader van Caracalla) en diens dochter Publia Fulvia Plautilla (echtgenote van Caracalla) verwijderd, nadat hij ze alle drie had laten vermoorden omdat hij alleenheerser wilde worden - en blijven. Ook hun afbeeldingen zijn weggehakt. Zo'n wissen van de herinnering van uit de gratie geraakte personen heet in het Latijn een Damnatio memoriae.

De poort (6,80 m. hoog en 5,86 m breed) is aan de onderzijde bekleed met travertijn en verder met marmer en is zeer rijk versierd. Op de hoeken staan pilasters die zijn versierd met acanthusranken en rituele- en militaire symbolen. Ze worden bekroond door Korinthische kapitelen. Op de panelen tussen de kapitelen zijn overwinningsgodinnen en festoenen afgebeeld die hier en daar nog goed zijn te herkennen. De panelen vormen een samenhangend fries. Een ander fries bestaat uit panelen met offerscènes die tussen de onderkanen van de pilasters zijn aangebracht. Het grote paneel links stelt een staande figuur voor, wellicht Caracalla. Linksbuiten twee Romeinse soldaten met een gevangen barbaar. Linksbinnen Caracalla terwijl hij een plengoffer brengt op een draagbaar altaar (waarschijnlijk was op de open plek Geta afgebeeld). Rechtsbinnen Septimius Severus en zijn vrouw Julia Domna, die eveneens op het punt staan een plengoffer te brengen . Misschien stond op de weggehakte plek Plautianus.
De boog is de oorsprong van een volks gezegde: "tra la vacca e il toro, troverai un gran tesoro": tussen de koe en de stier zul je een grote schat vinden. Men dacht echt dat er een schat verstopt zat achter de scène met de runderen en heeft daarom gaten gehakt om de schat te zoeken.Informatie
Adres:
Via del Velabro 16, 00186 Roma, Italië
Stijl 1:
Romeinen
Openstelling:
Alleen van buiten te bezichtigen

Wanneer u uw eigen locatie hebt doorgegeven, kunt u uitzoomen totdat die in beeld verschijnt.

Boog van de geldwisselaars (Rome)


nr: 104238 - 2332 views - 18.212.120.195