Cinema Italiano


---
Scène uit La Dolce Vita van Federico Fellini met Marcello Mastroianni en Anita Ekberg.

Deze pagina gaat over de geschiedenis van de Italiaanse film en beschrijft de ontwikkeling vanaf het allereerste begin via het Neorealisme en de Commedia all'Italiana tot de dag van vandaag.
Filmliefhebbers vinden hier voor het eerst in het Nederlandse taalgebied een overzichtelijke beschrijving van die ontwikkeling; maar ook voor de liefhebber van Italië in het algemeen is hier veel te vinden.
Goede Italiaanse films gaan zelden over helden en schurken. Het zijn opeenvolgingen van prachtig gefilmde en veelzeggende scènes die veel meer vertellen dan alleen het verloop van een verhaal. Soms hebben ze helemaal geen verhaal, wordt de hele film opgehangen aan één situatie of één plaats, en zijn het de kronkelingen van de menselijke geest en het menselijk handelen die volledig worden uitgesponnen. Maar bijna altijd zijn de Italiaanse films nauw verbonden met de Italiaanse samenleving en geven de filmmakers daarop hun persoonlijke artistieke visie. De Italiaanse cinema is daarom onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse cultuur en zoals de film werd beïnvloed door de maatschappelijke omgeving, beïnvloedde de film op haar beurt de maatschappij.


Klik op een onderwerp in het menu links of klik hier om verder te gaan.BACK   Pagina precedente                   PRINT Stampa pagina                           HOME Home